Utorak 19.11.2013.
08:00
B92

Električna Kia Soul imaće domet od 200 km

Soul EV zasnovan je na modelu Kia Soul za 2014. koji u sebi sadrži poboljšanja u odnosu na prvu generaciju ovog vozila. Promene uključuju i primenu potpuno nove platforme (koja se temelji na novom Cee`d-u), sa većim (2.570 mm) međuosovinskim razmakom, 29% krućom karoserijom i unapređenim oslanjanjem. Na taj način postignuta je poboljšana vozna dinamika, upravljivost i stabilnija vožnja.

Kia Soul EV će kupcima pružati dodatni nivo opremljenosti, sa LED dnevnim svetlima, LED zadnjim svetlima i aerodinamički oblikovanim 16 inčnim aluminijumskim felnama. Kabinu će krasiti centralna konzola sa 8 inčnim ekranom multimedijalnog sistema, a unutrašnjost će biti izrađena od ekološki prihvatljivih recikliranih materijala koji uključuju i bioplastiku, biopenu, biotkanine i bioprerađenu PET ambalažu. Kako bi sve bilo u skladu s prirodom tu su i organske materije sa niskim stepenom isparavanja i novorazvijeni antibakterijski materijali i boje.

Soul EV za pogon će koristiti električni motor sa 110 KS (81 kW) koji snagu šalje na prednji par točkova. Uz litijum-polimernu bateriju od 27 kWh, Soul EV će s jednim punjenjem moći da pređe više od 200 kilometara, tvrde u korejskom proizvođaču.

Zahvaljujući 285 Nm obrtnog momenta, električni motor omogućava ubrzanje 0-100 km/h za manje od 12 sekundi i maksimalnu brzinu od 145 km/h. Kako bi se maksimizovali učinkovitost i potencijalni domet automobila, dopuna baterija vrši se i tokom vožnje zahvaljujući regenerativnom sistemu kočenja.

Soul EV će se standardno puniti uključivanjem u običnu kućnu utičnicu, a da bi se baterije potpuno napunile potrebno je 5 sati. Punjenje će se moći obaviti i za 25 minuta pomoću takozvanog brzog punjača. Zbog gotovo potpune tišine, u interesu sigurnosti pešaka, Soul EV će biti opremljen zvučnim sistemom VESS (Virtual Engine Sound System) koji odašilje upozoravajuće zvučne signale kada se automobil vozi pri brzinama manjim od 20 km/h, kao i kada se kreće unazad.

"Iako je ovo naš prvi model na električni pogon koji će se globalno prodavati, Soul EV je druga generacija Kijinih električnih vozila. Do sada su u protekle tri godine stečena značajna iskustva pri razvoju i primeni modela Ray RV", kažu u korejskoj kompaniji.

Kia je započela sa komercijalnom upotrebom modela Ray EV (isključivo) u Južnoj Koreji krajem 2011. godine. Od tada je prikupila mnoštvo podataka pri svakodnevnoj upotrebi flote Ray EV, koju koriste koriste razna ministarstva i državne agencije.

Flota zamaskiranih prototipova novog Soula EV trenutno prolazi kroz intenzivan test program u Kijinom korejskom razvojno-istraživačkom centru, a manjim delom i u Evropi i Severnoj Americi. Serijska proizvodnja planirana je za drugu polovinu 2014. godine.

2024 © - Vesti online