Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.11.2013.
08:00
Vestionline A

Nemci uvode putarinu za strance

Nemačka ima putnu mrežu koja se sastoji od 13.000 kilometara autoputa i 40.000 kilometara magistralnih puteva, a federalne vlasti planiraju da do 2017. godine ulože oko sedam milijardi evra za izgradnju nove i obnovu stare putne mreže koja je u dosta lošem stanju. Do sada su putarine plaćali samo vozači teretnih vozila težih od 12 tona, ali uskoro će svi stranci morati da odreše kesu.

I Nemcima potrebni novci za održavanje puteva
 

Ideja o naplati putarine potiče iz Hrišćanske socijalne unije (CSU), partnerske partije vladajuće Hrišćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel. I dok je ovo bio jedan od argumenata CSU u predizbornoj kampanji, CDU se protivio tome, jer bi se tako narušio princip jednakosti koji važi u EU. S druge strane, CSU se protivi uvođenju taksi za domaće vozače, koji već plaćaju relativno velike akcize za gorivo i automobile.

Mada nemački parlamentarci još nisu zvanično odobrili uvođenje naplate, eksperti ističu da je jedna vrsta nameta neminovna. CSU favorizuje model vinjete, koji se primenjuje u Austriji, Švajcarskoj, Sloveniji ili Mađarskoj. Tamo se plaća određena suma za korišćenje autoputa tokom određenog vremenskog perioda.

CSU je čak istakao i moguću cenu vinjete: vozači bi godišnju putarinu plaćali 100 evra. Iako je u početku bila protiv principa da se putarina naplaćuje samo strancima, Evropska unija neće stajati na putu uvođenja ovih taksi.

Međutim, mnogi stručnjaci, kao što je Ralf Reš iz nemačkog automobilskog kluba ADAC, kažu da bi za propisno održavanje nemačkih puteva, bilo neophodno da se od svih korisnika naplaćuje putarina. Reš kaže da bi od stranih vozila, koja čine oko pet odsto saobraćaja u Nemačkoj, moglo da se naplati najviše 262 miliona evra, što je daleko od potrebnih sedam milijardi.


Međutim, kada bi se putarina naplaćivala i od 40 miliona registrovanih vozila u Nemačkoj, ukupno bi se stvorilo oko 4 milijarde evra.

POVEZANE VESTI

Subota 09.11.2013. 22:46
Iako je u početku bila protiv principa da se putarina naplaćuje samo strancima, Evropska unija neće stajati na putu uvođenja ovih taksi. Pa kako su onda nama naredili da izjednacimo putarinu za domaca i strana vozila,toliko o nemackoj privredi koja razbija ocigledno je razbila sve u okolini pa sad razvaljuje samu sebe!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online