Petak 08.11.2013.
08:00
Vestionline

Nemci uvode putarinu za strance

I Nemcima potrebni novci za održavanje puteva
 

Ideja o naplati putarine potiče iz Hrišćanske socijalne unije (CSU), partnerske partije vladajuće Hrišćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel. I dok je ovo bio jedan od argumenata CSU u predizbornoj kampanji, CDU se protivio tome, jer bi se tako narušio princip jednakosti koji važi u EU. S druge strane, CSU se protivi uvođenju taksi za domaće vozače, koji već plaćaju relativno velike akcize za gorivo i automobile.

Mada nemački parlamentarci još nisu zvanično odobrili uvođenje naplate, eksperti ističu da je jedna vrsta nameta neminovna. CSU favorizuje model vinjete, koji se primenjuje u Austriji, Švajcarskoj, Sloveniji ili Mađarskoj. Tamo se plaća određena suma za korišćenje autoputa tokom određenog vremenskog perioda.

CSU je čak istakao i moguću cenu vinjete: vozači bi godišnju putarinu plaćali 100 evra. Iako je u početku bila protiv principa da se putarina naplaćuje samo strancima, Evropska unija neće stajati na putu uvođenja ovih taksi.

Međutim, mnogi stručnjaci, kao što je Ralf Reš iz nemačkog automobilskog kluba ADAC, kažu da bi za propisno održavanje nemačkih puteva, bilo neophodno da se od svih korisnika naplaćuje putarina. Reš kaže da bi od stranih vozila, koja čine oko pet odsto saobraćaja u Nemačkoj, moglo da se naplati najviše 262 miliona evra, što je daleko od potrebnih sedam milijardi.


Međutim, kada bi se putarina naplaćivala i od 40 miliona registrovanih vozila u Nemačkoj, ukupno bi se stvorilo oko 4 milijarde evra.

2024 © - Vesti online