Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.09.2013.
08:00
automagazin.rs A

“Mecedes“ - 100 kilometara “vezanih očiju“!

Kompanija Dajmler objavila je, da je nova generacija modela Mercedes-Benc S-Klasa, opremljena sistemom autonomne vožnje Intelligent Drive, uspešno prešla put od 100 kilometara, od Manhajma do Forchajma, u uslovima realnog saobraćaja. Doduše, s obzirom na to da se S-Klasa kretala u realnom saobraćaju, "za svaki slučaj" u automobilu je bio iskusni vozač.

I lep i pametan - "mercedes"opremljen sistemom autonomne vožnje Intelligent Drive
 


Automobil je išao stazom Berte Benc (supruga Karla Benca), koja je pre 125 godina imala prvu vožnju automobila na dužoj distanci (106 km) i tako postavila temelje modernog automobila. Automobil je na svom potpuno automatizovanom "putovanju" morao da poštuje saobraćajne propise, staje na semaforima, kružnim tokovima, pešačkim prelazima, ali i da pronalazi rešenja za preticanja...

Istu udaljenost, Mercedes-Benc S-Klasa je mogla preći autoputem, ali Dajmler je odlučio da verno kopira trasu pionirske vožnje Berthe Benz iz 1888. godine.


"Autonomna vozila posmatramo kao važan korak na putu ka vožnji bez saobraćajnih nezgoda. Ovakva vozila će obezbediti više komfora i bezbednosti za sve učesnike u saobraćaju" - izjavio je šef Mercedesa, Diter Zeče.


Mercedes ističe, da njihov cilj nije da onemoguće vozaču uživanje u vožnji. Ko želi, moći će da upravlja vozilom sam i u budućnosti.


Bazu sustema Intelligent Drive čine tehnologije, koje Mercedes i danas koristi kao opcionu opremu u modelima E-Klasa i S-Klasa, a to su: radarski tempomat Distronic Plus, sistem asistencije za pravilno održavanje pravca Steering Assist i Stop&Go Pilot, koji kontroliše zaustavljanje i kretanje u koloni.


Od aktuelne S-Klasa, koja se nalazi na tržištu, eksperimentalni automobil se razlikuje po sistemima za kontrolu udaljenosti objekata preko prednje stereo kamere, tri dugotalasna radara, četiri kratkotalasna radara, i kamerom u boji za čitanje saobraćajnih znakova. Dodatna kamera je integrisana i u zadnji deo automobila. U kreiranje specijalne 3D mape i planiranje trase, bili su uključeni i Tehnološki institut iz Karlsruhea i finska Nokia.


Sve vreme tokom vožnje, za volanom je sedeo iskusni vozač, koji je u svakom trenutku bio spreman da interveniše u slučaju da elektronski mozak automobila ne proceni pravilno situaciju ispred. Svaka internencija vozača, ulazila bi u krajnju ocenu ove vožnje.


Nemački Mercedes-Benc planira da potpuno autonomne automobila na tržište uvede do 2020. godine. Slične planove ima i Google sa Tojotom i Audijem, a ne zaostaje ni Nisan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online