Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.07.2013.
08:00
Vestionline A

Verujte očima, ne navigaciji

Sećate se one neverovatne priče o Belgijanki koja je krenula do železničke stanice u Briselu, pa zbog pokvarenog GPS-a stigla do Hrvatske? Ne verujemo da možete biti baš toliko "slepi" na putokaze i granice, ali ipak verujte više svojim očima, umesto da vas GPS vodi.

Više pratite put i saobraćajne znake, a manje navigaciju
 

Nekada smo morali da nosimo mape i raspitujemo se kod lokalnog stanovništva da bi pronašli adresu na koju smo krenuli. Danas je sve lakše, jer su uređaji za satelistku navigaciju u širokoj upotrebi. Ipak, prilikom korišćenja navigacije, treba imati na umu da i ona ima svoja ograničenja. Predstavljamo vam najvažnije preporuke, koje će olakšati putovanje, učiniti ga bezbednijim i sprečiti moguće neprijatnosti.


Vi vozite, ne navigacija - Ne možete da krivite navigacioni uređaj ako počinite prekršaj ili izazovete nezgodu. To je vaša greška.

Verujte svojim očima, ne navigaciji - Dešavalo se da ljudi upadaju u reku, izlaze na šine ili se zaglave u šumi jer slepo prate uputstva navigacije. Ako primetite nelogičnosti, ne obazirite se na navigacioni uređaj.

Navigacija ne zna koliki auto vozite - Ako imate kombi ili veliki karavan, ne možete biti sigurni da možete da prođete određenim putem, samo zato što navigacija tako kaže. Pazite na saobraćajne znake.

Gledajte na put, ne na ekran - Satelitska navigacija će vam dati sve vrste informacija o tome gde idete, ali mnoge od njih vam ne trebaju.

Ne zaklanjajte pogled na put - Uređaj za navigaciju bi trebalo da bude blizu linije pogleda, jer sigurno ne želite da skrećete previše glavu da bi očitali informacije. Ipak, ona ne sme da ometa preglednost puta. Stavite je tako gde ne može da povredi nikoga u slučaju nezgode

Ne programirajte u vožnji - Programiranje navigacije u vožnji zahteva skidanje jedne ruke sa volana, sklanjanje pogleda i koncentracije sa puta. Uvek se zaustavite pre podešavanja.

Koristite tonska uputstva - U komplikovanom kružnom toku, dok vozite kroz gužvu, nije mudro skretati pogled prema ekranu navigacije. Zato je bolje slušati glasovna uputstva.

Proverite rutu pre nego što krenete - Dobro pazite koju ste destinaciju ukucali. To što ukucate, tamo ćete završiti.

Obnavljajte mape redovno - Iz dana u dan niču novi putevi. Navigacija to neće znati dok ne obnovite softver.

Petak 12.07.2013. 21:05
Ja sam profesionalni vozac, putujem drumovima cele Evrope vise od 15 godina, i ovu problematiku poznajem odlicno. Tacno je: "Ne vozi navigator, nego vi..", al on izuzetno pomaze. Treba obnavljati mape i imati u vidu gabarite vozila kojim se krecete, i bice sve o.k. Svakako ga ne treba "slepo" pratiti, jer masina kao masina, nije savsena, i zato treba malo biti skoncentrisan na put, znakove i zdravu logiku...i to je to, navigator ce vam definitivno pomoci da stignete da cilja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online