Petak 12.07.2013.
08:00
Vestionline

Verujte očima, ne navigaciji

Više pratite put i saobraćajne znake, a manje navigaciju
 

Nekada smo morali da nosimo mape i raspitujemo se kod lokalnog stanovništva da bi pronašli adresu na koju smo krenuli. Danas je sve lakše, jer su uređaji za satelistku navigaciju u širokoj upotrebi. Ipak, prilikom korišćenja navigacije, treba imati na umu da i ona ima svoja ograničenja. Predstavljamo vam najvažnije preporuke, koje će olakšati putovanje, učiniti ga bezbednijim i sprečiti moguće neprijatnosti.


Vi vozite, ne navigacija - Ne možete da krivite navigacioni uređaj ako počinite prekršaj ili izazovete nezgodu. To je vaša greška.

Verujte svojim očima, ne navigaciji - Dešavalo se da ljudi upadaju u reku, izlaze na šine ili se zaglave u šumi jer slepo prate uputstva navigacije. Ako primetite nelogičnosti, ne obazirite se na navigacioni uređaj.

Navigacija ne zna koliki auto vozite - Ako imate kombi ili veliki karavan, ne možete biti sigurni da možete da prođete određenim putem, samo zato što navigacija tako kaže. Pazite na saobraćajne znake.

Gledajte na put, ne na ekran - Satelitska navigacija će vam dati sve vrste informacija o tome gde idete, ali mnoge od njih vam ne trebaju.

Ne zaklanjajte pogled na put - Uređaj za navigaciju bi trebalo da bude blizu linije pogleda, jer sigurno ne želite da skrećete previše glavu da bi očitali informacije. Ipak, ona ne sme da ometa preglednost puta. Stavite je tako gde ne može da povredi nikoga u slučaju nezgode

Ne programirajte u vožnji - Programiranje navigacije u vožnji zahteva skidanje jedne ruke sa volana, sklanjanje pogleda i koncentracije sa puta. Uvek se zaustavite pre podešavanja.

Koristite tonska uputstva - U komplikovanom kružnom toku, dok vozite kroz gužvu, nije mudro skretati pogled prema ekranu navigacije. Zato je bolje slušati glasovna uputstva.

Proverite rutu pre nego što krenete - Dobro pazite koju ste destinaciju ukucali. To što ukucate, tamo ćete završiti.

Obnavljajte mape redovno - Iz dana u dan niču novi putevi. Navigacija to neće znati dok ne obnovite softver.

2024 © - Vesti online