Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.10.2017.
09:24
Vestionline, mondo rs A

Nik Kejv zapalio Beograd: Svi na binu!

Fantastični Nik Kejv i njegov bend The Bad Seed opet su priredili Beogradu nešto što se ne doživljava često - emotivnu katarzu od dva i po sata, koncert do pucanja glasa, i poziv na binu tokom bisa.

Tanjug
Fantastični Nik Kejv

Prvi put je Kejv nastupio u Srbiji davne 1990. godine, u Studentskom kulturnom centru. Zatim smo ga 2008. slušali u istoj ovoj Areni, istina ne baš ispunjenoj. To ga nije sprečilo da mrtav bolestan otpeva 15 pesama, a onda još sedam-osam na bis, rekao je onako promukao, sviralo mu se još.

Pre četiri godine, sa "paklenim" projektom Grinderman detonirao je glavnu binu novosadskog EXIT festivala, a sada se vratio u Arenu punu do poslednjeg mesta, na najbolje "prodat" koncert na celoj ovoj turneji.

Kažu da je depresivan. Hladan. Nepristupačan. Kažu, jedino ako ga nisu slušali i razumeli. Isti taj "nepristupačni" Kejv tražio je 2008. od Beograđana da dovikuju muzičke želje, na ovoj turneji zove publiku da se penje na binu, prve redove maltene drži za ruku ceo koncert...

...a nedavno je napravio dalji korak u povezivanju sa fanovima - tražio je od njih fotke sa svojih nastupa. 

"Svesni smo da vi sa pametnim telefonima pravite sirove, opčinjavajuće fotografije koje su budućnost rokenrol umetnosti. Želimo da ih vidimo," naveo je Kejv na svom sajtu. Ograničenja nema, ako mislite da imate super fotku u "najboljoj mogućoj rezoluciji", pošaljite je na badseedslivephotos@gmail.com.

I novi album, i stari hitovi!

Tanjug

Najveći deo setliste bio je, naravno, posvećen albumu "Skeleton tree" koji istoimena turneja promoviše i sa kojim je beogradska publika dobro upoznata. Ali čuli smo i nekoliko pesama sa "Push the sky away", uključujući i sjajnu "Higgs boson blues".

Otpevao je Kejv, setno ili urlajući i režeći, već u zavisnosti od raspoloženja, i pesme sa albuma "Let love in", "Tender prey", "The boatman's call", "From her to eternity", "The firstborn is dead" i drugih.

Publika u Areni bila je naizmenično "začarana" i hipnotisana do potpune tišine, pa nabijena energijom, pa zamišljena, pa podivljala... Osim komentara da Kejv "kida", razgovaralo se i o tome odakle ovaj čovek izvlači ne samo inspiraciju, već i želju da nastavi dalje. Bilo da je u pitanju muzička karijera koja traje već decenijama, bilo sam život.

"Ja ne umem ništa drugo"

Praktično nema nikoga ko ne zna da se Kejv borio sa zavisnošću, da muziku koristi kao katarzu za "demone", i da je pre dve godine doživeo nešto što mnogi ne bi ni preživeli. Njegov petnaestogodišnji sin Artur poginuo je kada je, pod dejstvom droge, pao sa litice.

Kejv je pre mesec dana napunio 60 godina, i nedavno je za "GQ" svoja osećanja na temu tragedije sažeo u nekoliko rečenica koje udaraju pravo u srce, naročito u trenutku kada depresija odnosi velika imena muzičke scene.

"Tuga je bolest, zaraza koja zahvata sve oko tebe. Tuga, bolest i umor se mahnito hrane jedni drugima. Nedelju dana pošto mi je poginuo sin, rekao sam prijatelju - samo nastaviš. Svi samo nastavimo da radimo ono što znamo. Možda iz bizarne odgovornosti prema svojoj okolini, ali takođe i zbog toga što ne postoji druga opcija. Ja nisam znao šta je*eno drugo da radim. I, u dubini duše, znao sam da ako 'legnem', više nikada neću ustati," rekao je on. 

I nije "legao". Nastavio je dalje, pisao je i radio više i bolje nego ikada, i tek od ove godine se ponovo druži uživo sa publikom. Njegovom talentu parira jedino njegova nepokolebljivost.

Tanjug

"Vi ste je*eno fantastični"

Ponovio nam je ovo neponovljivi australijski kantautor više puta tokom večeri. Njegov glas, pojava, harizma, veština sa rečima i notama, zaista su retki i Kejv je jedan od onih muzičara koji u onima koji ga vole izaziva neki vid strahopoštovanja. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online