Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2016.
08:44
S. Đurić - Vesti A

De Niro "zatresao" Srbiju

Nedavna navodna izjava čuvenog glumca Roberta de Nira da se "oseća kao Srbin" izazvala je pravu pometnju u srpskim medijima. Na ovu udicu upecali su se i neki ozbiljni listovi, ali se nakon malo dubljeg novinarskog istraživanja ispostavilo da su njegove reči izvučene iz konteksta i intervjua koji je čuveni glumac dao novinaru jedne srpske novinske agencije još pre sedam godina.

youtube.com
Veliki navijač Đokovića: Robert de Niro

Nije prvi put da se srpski mediji upecaju na razne proturene izjave svetski poznatih glumaca, posebno kada pozitivno govore o Srbiji koja već decenijama nije na najboljem glasu, dok se Srbi često u holivudskim filmovima predstavljaju kao - loši momci.

Nije tajna da je De Niro veliki navijač Novaka Đokovića koji mečeve najboljeg tenisera sveta gleda iz njegove lože i strasno navija za Noleta. Za bivšu Jugoslaviju, a posebno za Srbiju vezuju ga lepe uspomene još iz perioda kada je kao nepoznat mladić pre više decenija krstario ovim prostorima.

- Sećam se vremena kad sam bio u Beogradu. To je bilo sjajno, zaista izuzetno. Grad je dobro izgledao. Siguran sam da je i danas isti, ako ne i lepši. Bilo bi zaista lepo biti tamo i snimati film. Ne znam kakve su šanse za to sada, ali moglo bi da se desi. Možda sam delom Srbin - rekao je De Niro pre sedam godina za Fonet i podsetio mnoge da je svojoj ćerki dao ime Drina po jednoj od najlepših naših reka.

I izjava Tom Henksa koju je, navodno, pre nekoliko godina dao u intervjuu za kablovsku stanicu E, da je: "Kosovo oduvek bilo srpsko i da će ponovo biti jednog dana," izazvala je lavinu komentara na Balkanu. Profil američkog glumca na Fejsbuku bio je zatrpan komentarima.

Henks je poznat u Holivudu po svom interesovanju za istorijske teme, učestvovao je zajedno sa Stivenom Spilbergom u dokumentarno-istorijskom filmu o Drugom svetskom ratu. Srbe je uporedio sa Jevrejima, koji uprkos svemu nikada nisu gubili veru u svoje korene. Henks je rastao pod okriljem brojnih religija, pa je tako bio rimokatolik, mormon, nazaren i evangelista, ali se od 1988. godine krsti sa tri prsta, a sve zbog ljubavi prema drugoj supruzi i glumici Riti Vilson, koja je odgajana u duhu Grčke pravoslavne crkve. Tako je čuveni Oskarovac postao najpoznatiji pravoslavac u Holivudu.

- Venčao sam se u istoj crkvi gde mi je žena krštena, a i naša deca su pravoslavci - rekao je Henks i dodao da za pravoslavni Božić i Vaskrs redovno ide u crkvu Svete Sofije u Los Anđelesu gde se pričešćuje sa porodicom.

Zbog ljubavi u pravoslavlje je prešao i Dej Gahan, pevač grupe Depeš Mod. I Bob Marli je umro kao pravoslavac! Bar tako tvrdi Kolin Grant, autor knjige "Ja i ja: prirodna mistika".

- Na Jamajci postoji više rastafarijan zajednica koje se zovu kuće. Marli je na početku pripadao kući koja se zvala Najbibi. Vremenom se umorio od toga i pridružio Etiopskoj pravoslavnoj crkvi - rekao je Grant.

Inspiracija u srpskoj poeziji

Istaknuti pravoslavac je i ser Džon Tavener, proslavljeni engleski kompozitor klasične muzike, koji je 1977. godine pristupio Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Uticaj pravoslavlja, naročito vizantijskog kanona, postao je dominantan u njegovim delima, po kojima je stekao svetsku slavu. Tavenerova "Zavesa hrama" iz 2003. godine komponovana je po tekstovima iz antologije "Srednjovekovna i renesansna srpska poezija 1200-1700", autora Predraga R. Dragića Kijuka.

Svoj na svome

Stiven Sigal već nekoliko dana boravi u Srbiji, gde je u Beogradu na platou ispred Narodne skupštine sa svojim bendom i publikom dočekao i Novu godinu. Čuveni akcioni heroj i junak brojnih holivudskih filmskih hitova je istakao da se u Srbiji oseća kao svoj na svome.
- Mnogo je ljudi u Americi koji ne cene moje prijateljstvo sa Vladimirom Putinom, kao i ovo sa Srbijom, ali to neće ništa promeniti. Sada mi je puno srce, došao sam na mesto gde se osećam svoj na svome - rekao je Sigal i posebno istakao da su Srbi narod koji voli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online