Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.12.2015.
21:13
S. Sudar - Vesti A

Beograd draži od Njujorka

Ukupno njih desetoro imaju 761 godinu, a iz nedelje u nedelju publici sa lakoćom i mladalačkim poletom prikazuju svoje raskošne talente. Nekadašnja balerina i koreograf Sonja Lapatanov okupila je svoje penzionisane kolege - glumce, pevače i igrače, koji u šou programu Ja mogu sve nastupaju pod imenom Do poslednjeg daha.

Lirski sopran: Jasminka Nikolić

Gledaoci RTS-a očarani su umećem članova ove grupe. Najmlađa među njima Jasminka Nikolić ima 60 godina. Svojim kristalno jasnim lirskim sopranom osvojila je publiku, a mnogi se pitaju - pa gde je bila do sada.

- Od kada znam za sebe, ja pevam. Još kao dete sam bila član dečjeg hora RTS-a koji je vodio čuveni Zlatan Vauda. I iako sam želela i maštala da se bavim baletom koji je bio moja najveća ljubav, ravni tabani su mi taj san srušili. Tako sam ostala u muzici i završila solo pevanje u "Mokranjcu". Nekako je to u mojoj porodici i bilo normalno jer su u maminoj familiji svi bili muzički nadareni. Ujak je bio tenor u operi, njegov sin je profesor violine, jedna sestra svira flautu, jedan rođak violu. Ma kada bi se okupili mogli bismo ozbiljan orkestar da napravimo - kaže za "Vesti" šarmantna i uvek nasmejana Jasminka Jaca Nikolić, koja je ceo radni vek - okruglo 36 godina, provela u Pozorištu na Terazijama.

Brojni mjuzikli kao što su "Cigani lete u nebo", "Čovek od La Manče", "Kneginja čardaša", "Neki to vole vruće", "Brilijantin" ili njen omiljen "Kandid" koji je režirao Stevo Žigon, samo su neke od predstava u kojima je naša sagovornica dala svoj umetnički doprinos.

- Mnogo smo radili i ludo smo se provodili, poštovali se i družili. Pozorište smo stvarno doživljavali kao svoju kuću. Nisam sigurna da je to i danas tako, bar po onome što vidim među mladima. Nekako nema više te bliskosti među ljudima koji rade zajedno, a to je meni potpuno strano.

U predstavi "Čovek od La Manče"

A upravo je taj strog i hladan odnos u umetničkom poslu bio presudan da odbije ponudu i nastavi karijeru u Americi, kada je kao solista zablistala u čuvenom Karnegi holu u Njujorku. To je bilo davne 1978. godine, kada je Jaca nastupala sa horom "Braća Baruh", čiji je član i solista bila 26 godina. Nakon fenomenalnog koncerta koji su održali već sutradan je objavljen divan tekst u novinama, a u kojem je ona dobila posebne pohvale za svoje izvođenje. To je bilo dovoljno da joj ponude da ostane i posveti se karijeri operske pevačice.

- Taj tekst i danas čuvam, a Metropoliten sam ljubazno odbila. Rekla sam im da nemam završenu muzičku akademiju, ali njima to nije bilo bitno, kako su objasnili, dovoljno je to što su čuli kako pevam. Ali mene to nije privlačilo. Neko bi rekao mladost - ludost, jer tada sam imala 23 godine, ali ni danas se ne kajem. Tada se u Jugoslaviji lepo živelo, radila sam ono što volim, putovala po celom svetu. Nisam mogla ni da zamislim da budem odvojena od svoje porodice, prijatelja, od ljudi koje volim, niti da menjam način života koji me je činio srećnom. To je svet u kojem nema ko da ti kucne na vrata, a to nije za mene - priča Jaca i dodaje da zna kako je živeti u tuđini, jer je posećivala svog strica u Australiji.

A koliko je je vezana za prijatelje i voli druženje govori i to da makar jednom nedeljno peva u sada već kultnom beogradskom restoranu koji drže njene drugarice Branke i Koke.

Tripo napio Dragana

- Nije bilo dana da se nečemu nismo smejali u pozorištu. Uvek neko nekog nasamari, zafrkava, a to publika naravno nikada ne može da primeti. Te anegdote se prepričavaju kroz generacije. Kao ona kada je violinista Tripo Simonuti svom prijatelju Draganu Lakoviću umesto soka od višnje podmetnuo roze vino na sceni. Dragan koji nikada nije pio, po scenariju u predstavi je morao tri puta da eksira čašu tog pića. I danas se smejem kada se setim kako je nakon već popijene čaše počeo da skače i pravi pokrete ne znajući šta ga je snašlo - priča Jasminka Nikolić.

- Meni je muzika sve. I kada sam se penzionisala, nadala sam se da ću ostati da pevam u nekoj od predstava što je uvek i bio običaj. Međutim, u mom slučaju se to nije desilo jer je na čelo pozorišta došao partijski kadar. Tako sam svojim drugaricama rekla da ću imati vremena da im pomognem ako treba i za šankom, a one su mi odgovorile da ću da raditi ono što najbolje znam, a to je da pevam - objašnjava Jaca, koja je pevala prateće vokale Josipi Lisac, Radojki Šverko, Viktoriji, sa Draganom Stojnićem snimila njegov poslednji CD, sarađivala sa Sanjom Ilićem, Vojkanom Borisavljevićem.

Danas, na tom mestu na kojem se okupljaju nekadašnji članovi raznih beogradskih horova, Jaca sa legendama gradske muzike - Ljubom Trokom Veljkovićem, Ljubom Živkovim i Aleksandrom Novakom, na radost gostiju daje sebi oduška.
 

Državna prvakinja u streljaštvu

- Pored muzike, moja velika ljubav je streljaštvo. Trenirala sam discipline trostav malokalibarska puška u Partizanu i kao državna prvakinja Jugoslavije ušla u reprezentaciju. Uspela sam da idem na pripreme, ali kada je došlo takmičenje na red, morala sam opet sve da podredim muzici jer jedno sa drugim nisam mogla da uskladim zbog velikih obaveza. Zbog šoua Ja mogu sve po ceo dan imamo pevačke i plesne probe, pa snimanja, ali nije mi teško jer sam navikla da sam na sceni, a energije i volje imam napretek. A koncentraciju sam uvek imala dobru zahvaljujući streljaštvu - kaže naša sagovornica.

Ponedeljak 14.12.2015. 21:32
Pa sta se pitaju gde bila do sada. Danas na RTS-u se prikazuju Farma sa zivotinjama i parovi, gde glavnu rec vode ulicari i ulicarke koi nisu ni culi za njih da postoje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online