Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.02.2015.
10:39
rs.n1info.com A

Nele Karajlić: Želudac mi je igrao od tuge zbog Markala

Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić, za televiziju N1 rekao je da "Sarajlije nisu bile žrtve Radovanove politike, nego žrtve svog izbora" i dodao da mu odgovora da živi u multinacionalnoj sredini. Kako je objasnio, Sarajevo to više nije, a Beograd jeste.

Srna
O Sarajevo govori kao o "njihovom gradu": Dr. Nele Karajlić

Nele Karajlić nedavno je na Jahorini promovisao svoju knjigu "Fajront u Sarajevu", a njegovo svraćanje na kafu u rodno Sarajevo uzazvalo je burne reakcije. Postao je glavna tema za razgovor, a o njegovom dolasku raspisali su se svi mediji u regionu.

Kaže da je došao na Jahorinu da promoviše knjigu i da mu đavo nije dao mira da ne siđe u grad, s obzirom da su njegovi prijatelji hteli da dođu na piće. Iznenadio se što je Koševo prazno.

- Ne da me nisu zaboravili. Prvi čovek koji je naišao. Znao sam da će se desiti nešto loše - rekao je Karajlić prepričavajući svoj dolazak u Sarajevo posle 23 godine i odlazak iz grada pod policijskom pratnjom.

Kaže da je sve ove godine bio u pravu. To je, kaže, dokaz da u Sarajevu ne postoji šansa sa drugačijim mišljenjem.

- Ja znam u čemu je problem, ja govorim ono što mislim. U Sarajevu to nemam pravo. Dolazi mi murija da me štiti - dodao je Karajlić i istakao da je poistovećivanje grada Sarajeva sa Nadrealistima mnogo jače nego sa Bijelim dugmetom, što ne znači da Bijelo dugme nije uspešniji bend.

Sarajevska šega

Nele kaže da sarajevski žargon niti je zaboravio, niti je prestao da ga koristi. Kako kaže, on ga je i stvorio.

- Nisam ni prestao koristiti sarajevski žargon, ja sam ga napravio. Da nije mene, ne bi bio popularan. Ako se pesma nađe u miljeu iz Srbije, logično je da bude ekavica. Pevao sam na više jezika. Najmanje na pedeset i nešto stranih jezika sam rekao Hvala publiko - rekao je Nele.

Na tvrdnje voditelja da mu se u Sarajevu ne bi desilo ništa loše, Karajlić je rekao:

- Kako ne bi, kad me teraju. Ja nosim nevolju sa sobom. Ja sam dao identitet tom gradu. Ja bih mislio da si ti u pravu da reakcija Sarajlija nije bila onakva kakva jeste. Ako nekoga policija prati da izađe iz grada, onda je on bitniji od slučajnog prolaznika. Ja nisam srećan zbog toga - objasnio je dr. Nele.

- Urlici na društvenim mrežama su mi dali za pravo da žalim što u ratu nije bilo društvenih mreža. Tada bi se naši junaci možda hvatali tastature, a ne kalašnjikova - dodao je on.

O svom odlasku iz Sarajeva i da li mu je bilo žao ljudi koji su ostali tu, Karajlić je emotivno reagovao u emisiji.

- Ako sam rekao ljudima da će ih stranke odvesti u rat, trebalo je da veruju. Ako me tada nisu smatrali prorokom, neka me sada smatraju - rekao je, osvrnuvši se da je upozoravao građane da će rat izbiti.

- Konačno posle 20 godina, pokušavam da animiram Sarajlije da razmisle o posledicama između izbora i rata - dodao je Nele.

On je ispričao i kako je reagovao na teške događaje koji su obeležili rat u Sarajevu.

- Za svakog poginulog čoveka sam prolio hiljade suza, čak i pre toga. Kad su se dogodile Markale, želudac mi je igrao od tuge. Bio sam raspadnut. Svoju raspadnost i ljubav ne moram pokazivati političkim sredstvima kojim ću se dodvoravati - poručio je.

- Sarajlije nisu bile žrtve Radovanove politike, nego su bili žrtve svog izbora - kazao je Karajlić o veličanju Radovana Karadžića i naveo da ga on nije nikada slavio: - Pesma o podržavanju Radovana je najveći montažni proces na ovim prostorima. To je izvučeno iz konteksta. To je originalna pesma "Wanted man". Mi smo na kraj pesme "trpali" zezancije o svim vojnim liderima.

Takođe, Karajlić je odgovarao na pitanja koja su mu postavljena na društvenim mrežama N1 televizije.

Sarajevo, tamni vilajet

Na pitanje postavljeno preko tvitera kako je moguće da u gradu u kome su nastale najlepše ljubavne pesme, dođe do mržnje, Karajlić je rekao da je to "sva naša nesreća": "Sarajevo nije bilo grad u SFRJ koji se nudio da bude omiljeni. Ono je nostilo negativan predznak i zvalo se Tamni Vilajet. Čudo je bilo kako je taj grad postao najomiljeniji grad i koje su istorijske hemije učinile da cela ex-Yuga kupuje moju knjigu samo zato što se radi o Sarajevu. Sarajevo se vratilo na ono što je bilo pre rock'n'rolla".

Na pitanje s društvenih mreža u kojem je optužen da mrzi Bošnjake, Karajlić je rekao da to nije tačno.

- Nikad nisam rekao da mrzim Bošnjake. Obišao sam celi svet i najviše bi voleo da živim u Africi sa crncima. Odgovara mi da živim u multinacionalnoj sredini. Sarajevo to više nije, Beograd jeste. Slika koju pravite o Neletu je ona koju vi želite da napravite, a ne koja je realna.

Na jedno od pitanja da li mu je žao Sarajeva i da li mu nedostaju klubovi u kojima je nekad svirao kao što su AG, Kuk, Kaktus, Nenad Jankovićje kazao:

- Moje emocije o gradu Sarajevu su davno isparile, a potpuno su nestale mojim sviranjem po svetu. Vaš grad je vaša budućnost, ne moja. Ja sam tu da pomognem da se devedesete ne ponove. Moja knjiga je simbolički pokušaj da se tako nešto i uradi - zaključio je Nele.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online