Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.09.2014.
10:44
D. Dušanić - Vesti A

Brega radi što mu paše

Alen Islamović (57) uporedo sa svojim solo koncertima na kojima predstavlja album "Alkatraz" radi i turneju "Ko ne poludi nije normalan" sa Goranom Bregovićem i uz pratnju Orkestra za svadbe i sahrane kojom se obeležava 40. godina Bijelog dugmeta.

Prošlo vreme foliranja: Alen Islamović
 

- Ja sam u Divljim jagodama ispekao pevački zanat i kada sam došao u Dugme nisam imao nikakvih problema. Znao sam i izvodio sve pesme koje su snimili Bebek i Tifa. Veliki autorski korak Goran je napravio upravo sa mnom, kada je i napisao svoja najbolja dela. Teško je tražiti neku zajedničku nit između ondašnjeg rada, ponovnog okupljanja 2005. i ove turneje. Jednostavno, to su različita vremena. Poslednji album dugmića "Ćiribiribela" bio je vesnik budućih nereda na prostorima Jugoslavije - priča Alen, koji je prisetio i ponovnog okupljanja benda 2005. godine.

Rok scena izumire

Kako biste ocenili današnju rok scenu na prostoru eks-Jugoslavije?
- Ona je u raspadu, na granici izumiranja. Televizije sa svojim programskim šemama rade ono što im donosi profit. Nema milosti, ni ljubavi ni za koga. Nestali su rok festivali i događaji. Novi klinci pokušavaju nešto da raduckaju, ali brzo odustaju. Ovo podneblje je raskomadano nekim dijalektima, pa ih ni ja ne razumem, a kamoli publika. Postoje lokalni hitovi u kojima se lokalno stanovništvo zabavlja, ali to je gotovo ništa - smatra Alen.

- To su bila nostalgična vremena, puna sete, pa i samo okupljanje Dugmeta je izazvalo nervozu naroda. Ipak, sve je završilo u poruci - još smo tu i sviramo vam ono što ste najviše voleli, numere uz koje ste rasli, ženili se, stvarali svoje porodice. Sada, kada obeležavamo 40. rođendan benda, opet je neko drugo vreme, ne pravi se velika buka bubnjeva, gitara, svirka je jednostavna, šarmantna.


Kakav je vaš odnos sa Bregovićem?

- Goran je poslovan čovek, kao i ja, zato i nemamo problema. Nije on ništa promenio, i dalje voli da mnogo radi. Mislim da u poslednje vreme radi ono što mu paše i što mu ne donosi nervozu.


Kako komentarišete opaske da ste sa Bregom na turneji jer je jedino sa vama uspeo da nađe zajednički jezik oko novca?
- Ovo je posao i za njega svi treba da budu plaćeni, nema tu humanitarnog, ni besplatnog rada. Pa, bolje je platiti jednom nešto više, nego trojici.


Kad ste se poslednji put sreli sa Bebekom i Tifom i da li vam je žao što nisu sa vama na ovoj turneji?
- Mislim da smo se videli pre pet godina. Žao mi je što nisu sa nama, ali vreme nekog dokazivanja je prošlo. Ovaj program ne trpi nabrijanu atmosferu, traži pevanje i da se uživa u izvođenju pesama. Ego tripovi treba da se ostave kod kuće. Ovo što radim sa Goranom, ja želim i volim. Ako neko misli da bi trebalo da bude tu samo da bi uzeo novac, e pa tih trenutaka više nema. Treba malo i kopati, jer svi oni ispod bine to traže. Baš kao i malo znoja i krvi. Vreme foliranja u dresu Dugmeta je prošlo. Ovo što mi radimo ima veze sa čovekom i autorom koji je napisao sve pesme. On može da odluči ko mu može biti gost i ko će pevati. Ne treba osuđivati nikoga, ali ni trpeti.


U čijoj interpretaciji vi volite da čujete "Đurđevdan"?
- Mnogi su pokušali tu pesmu da pevaju, i snimljena je u raznim izvođenjima, ali mislim da je moja najbolja.
 

Čolin menadžer

Kako to da je Adis Gojak, dugogodišnji menadžer Zdravka Čolića, producent koncerata "Ko ne poludi taj nije normalan"?
- Adis je nanjušio da bi ovaj projekt mogao biti interesantan tržištu i predložio je Bregi da mene angažuje. Gojak poznaje teren i lokalne menadžere svuda po svetu i svi su prihvatili ovaj program, ne pitajući dolazi li ovaj ili onaj - kaže Alen i otkriva hoće li sa Bregom i njegovim Orkestrom snimiti CD sa novim verzijama hitova dugmića.
- Pričali smo o tome, pa i snimili nekoliko numera, ali videćemo još, pošto nas očekuju koncerti po svetu. Treba posetiti sve te gradove u kojima žive zemljaci bivše države. Ima ih mnogo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online