Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.08.2014.
09:15
S. Đurić - Vesti A

Đule Van Gog: Rokenrol diše punim plućima!

Čini se da odavno nije bilo ovoliko rok događaja u našoj zemlji, koliko ovog leta, na opšte zadovoljstvo ljubitelja muzike. Prvi čovek Van Goga Zvonimir Đukić Đule ima razloga za zadovoljstvo, jer je u toku turneja ovog benda, na kome promovišu novi album "Neumeren u svemu".

Neumorni borac: Zvonimir Đukić Đule

Nedavno je Van Gog svirao na Gitarijadi u Zaječaru, čeka ih Bir fest i mnogo toga do kraja godine.
Da li je Gitarijada dokaz ima nade za srpski rokenrol?
- Fascinantan broj posetilaca, energija i atmosfera koju smo međusobno doveli do usijanja meni i te kako daje ne samo nadu, već i duboku veru da rokenrol ima kapacitet za disanje punim plućima. Festivali u Srbiji koji promovišu kvalitetnu muziku su izuzetno posećeni, što sasvim dovoljno govori o tome da rok kultura ne pristaje na opelo koje bi raznorazne degradirane društvene struje i antikulture da mu opevaju - kaže Zvonimir Đukić Đule.


Koliko je važno očuvanje jednog ovakvog festivala, s obzirom da je bio pred gašenjem?
- Sama činjenica da je Gitarijada u Zaječaru kultna manifestacija koja postoji 48 godina, nastala u vreme zemlje koja je brinula o kulturnoj politici koja će se voditi u državi, o onome čime će hraniti mlade naraštaje kada je u pitanju kulturni proizvod, govori o značaju očuvanja ovakvog festivala.

Lepi utisci iz Hrvatske

Nastupali ste u Hrvatskoj, kakvi su utisci?
- Prihvatili su nas isto kao i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, dakle više nego sjajno. Iznenađeni smo sa koliko radosti reaguju na svaku odsviranu pesmu, s obzirom na činjenicu da medijski nismo baš adekvatno zastupljeni u Hrvatskoj.

Turbo folk i drugi pravci, nažalost, napravili su pravu kataklizmu u muzici i šire. Koliko je rokenrol moćan u okršaju sa tim umetničkim avetima?
- Ne bih pomenute pravce nazivao ni umetničkim, a ni avetima, pre bi ih nazvao društvenim korovom. Generalno, turbo folk i drugi pravci nisu u potpunosti odgovorni za kulturološku kataklizmu, jer su i oni sami produkt moralno posrnulog vremena. Rokenrol je i te kako moćan, ali on pažljivo bira s kim će da se dodiruje, rukuje ili hvata u koštac.


Koliko je danas teško boriti se za opstanak muzike kojom se bavite?

- Danas je generalno teško opstati, a kamo li boriti se za opstanak onoga što voliš, ali ko te pita o težini kad te vuče instinkt i želja da stvaraš uprkos svemu? Guraš dalje i ne razmišljaš o težini koju vučeš na ramenima, a vremenom i ona olakša i sraste s tobom.

Knjiga o bendu Van Gog

Da li je knjiga "Tragovi prošlosti" istovremeno i pogled u budućnost?
- Knjiga "Tragovi prošlosti" predstavlja naš naklon jednom zdravom vremenu iz koga smo kao klinci krenuli, sanjajući san o muzici, bez ikakvih kalkulacija i očekivanja da će nam se on ikada i ostvariti i prohodati. U knjizi se nalazi i veliki broj zanimljivih, do sada neobjavljenih fotografija benda. Ponosni smo na činjenicu da je knjiga "Tragovi prošlosti" prva knjiga takvog tipa na ovim prostorima, urađena zaista po svetskom standardu -fanovskog kolekcionarskog formata.

Da li se radujete Bir festu i po čemu se ova manifestacija razlikuje od drugih?
- Bir fest je pokazatelj kako uz spoj kvalitetnih rok koncerata, društvene odgovornosti i timskog rada festival može postati najposećenija muzička manifestacija u zemlji. Prošle godine nismo svirali, a ove godine Van Gog zatvara festival. Došli smo na ideju da na Bir festu snimimo spot za pesmu "Skačem skači" sa novog albuma. Osmislili smo da fanovi i svi iz publike imaju mogućnost da budu reditelji spota, tj. svako neka svojim telefonom snimi nastup benda, ekipu sa kojom je došao, skakanje, poljupce, zagrljaje, prskanje pivom, šta god poželi, i neka taj snimak pošalje na naš send space, za koji će link biti postavljen kako na našem oficijelnom Fejsbuk profilu, tako i na Fejsbuk profilu Bir festa. Svi snimci će naći svoje mesto u spotu, tri najoriginalnija Van Gog Produkcija će nagraditi poklon knjigom "Tragovi prošlosti", Van Gog majicom i CD-om. U to ime, živeli

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online