Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.05.2014.
02:26
B. Božin - Vesti A

Holivud siluje vlastitu decu

Tužba protiv reditelja 48-godišnjeg Brajana Singera, koji se proslavio filmovima "X-men", "Povratak Supermena" i "Operacija Valkira - Štaufenberg atentat", po svemu sudeći je samo uvod u tragičnu hronologiju pedofilskih skandala koji su se odigravali u Holivudu.

Tužba protiv reditelja 48-godišnjeg Brajana Singera je samo uvod u tragičnu hronologiju pedofilski skandali koji su se odigravali u Holivudu
 

Sudska tužba protiv Singera podneta je krajem aprila na Havajima, a kao oštećeni se navodi Majkl Igan III iz Nevade. U tužbi se tvrdi da je Singer "zloupotrebio svoju moć, bogatstvo i položaj u industriji zabave da bi seksualno zlostavljao i iskoristio maloletnog tužitelja, služeći se pri tom i drogom, alkoholom, pretnjama i obećanjima".

Skandalozna ženidba

Kontroverznog glumca i reditelja Vudija Alena u februaru ove godine u otvorenom pismu prozvala je usvojena kćerka Dilan Farou za seksualno zlostavljanje kada je imala sedam godina, što je javnost ostavilo u nedoumici šta da misli o tome. Jer, to je samo nova epizoda u porodičnoj melodrami koja traje više od 20 godina, a kulminaciju je doživela skandalom kada je otkrivena seksualna veza tada 56-godišnjeg reditelja i Son Ji Preven, kćerke koju je usvojila njegova bivša žena Mia Farou. Sa njom se kasnije i oženio i ima dvoje dece. Vudi je odbacio optužbe 28-godišnje Dilan farou kao "netačne i jadne".

Bivša glumačka dečja zvezda Majkl Igan optužio je poznatog reditelja da ga je kao dečaka drogirao i vodio na seks-žurke, gde je više puta bio silovan. Njegov advokat Džef Herman preti novim otkrićima u Holivudu koji ima "problem sa seksualnim iskorišćavanjem dece".


Slučaj Igan je samo prvi od mnogih koje će izneti na svetlo dana, a već sam tekst optužnice najavljuje nove zemljotrese, piše nemački "Fac".


- Optuženi Singer je dao žrtvi alkohol i obećao da će je angažovati u sledećem filmu. On je još rekao da njegova grupa kontroliše Holivud. Na kraju ga je zadovoljio i imao oralni seks sa njim - opisao je advokat susret Igana sa rediteljem Singerom 1999. godine. Kad je tada 15-godišnji glumac pokušao da se odbrani od daljih napastvovanja, reditelj i producent su ga naterali na analni seks.


- Mi smo bili komadi mesa, koji su ti ljudi jedni drugima dodavali - rekao je Igan na konferenciji za novinare u Beverli hilsu. Silovanja su se dešavala na bazenu vile medijskog mogula Mark Kolinsa-Rektora u Encinu kod Los Anđelesa i na Havajima. Kolins-Rektor je ranije osuđivan zbog silovanja i pre nekoliko godina se iselio iz SAD.

Mesto zločina


Reditelj Singer, koji se upravo spremao za premijeru svog najnovijeg akcionog filma "X-men - Budućnost je prošlost", izjavio je povodom optužbi da su poziv na linč. Planirani nastup sa američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom na temu "Kreativnost i zabava", koji je trebalo da se održi u Vašingtonu, poznati reditelj je ipak otkazao.
 

Kritika i seks

- Njeni obožavatelji - muškarci srednjeg doba, pa i duhovnici, vole njenu tananu koketeriju i njeno lepo i poželjno malo telo - opisao je pisac i kritičar Grejem Grin 1937. Širli Templ u filmu "Regrut Vili Vinki". Neumerenost u tome koliko ga privlači jedna devetogodišnjakinja završena je procesom protiv Grinovog izdavača.

Da mnogi mladi glumci u fabrici snova nevoljno pristaju na seksualno zlostavljanje zarad obećanja da će dobiti neku zapaženu ulogu, nije nova stvar u filmskom svetu. Još jedna dečja zvezda Kori Feldman iz filma "Gremlini" pre nekoliko meseci je u svojoj autobiografiji opisao kako su ga agenti i producenti silovali u toaletima i tako otkrio moralnu prljavštinu sveta koji samo spolja izgleda sjajan i savršen.


- Tokom snimanja smo naučili da su seksualni odnosi između starijih muškaraca i dečaka u toj branši sasvim normalni. Navodno to rade svi - rekao je ovaj danas 43-godišnjak, koji je sa svojim vršnjakom Korejom Hajmom u 80-im slavljen kao filmski bubi idol.


- Za vreme ručka na snimanju Hajm je otišao sa jednim starijim tipom između dve prikolice i dopustio da ga taj tip zajaše otpozadi. Tada je imao svega 13 godina.
Nažalost, Hajm je umro pre četiri godine posle dugogodišnje zavisnosti od droga, nakon što mu je otkazalo srce.


Širli Templ, koja je u kasnim tridesetim bila omiljena američka filmska zvezda, takođe je imala iskustva sa holivudskim bolesnim apetitima prema deci. Kao glavna junakinja kratkih filmova "Bejbi burleske", ona je već sa pet godina stajala kao barska dama ispred kamera kako bi muške gledaoce zadovoljila svojim Lolita pozama. Osam godina kasnije ju je producent Artur Frid izbacio iz svog biroa kad je na njegove spuštene pantalone odgovorila podsmehom.

Profit i ćutanje

Optužbe i reklama

Advokat Brajana Singera tvrdi da je tužba apsurdna i kako je uveren da će optužbe protiv njegovog klijenta biti odbačene:
- Očigledno je da neko želi da privuče pažnju u trenutku kad izlazi novi Brajanov film - zaključio je advokat.

U decenijama koje su usledile Majkl Džekson bio je sumnjiv zbog blizine sa dečjim zvezdama kao što je Makolej Kalkin, a reditelj Roman Polanski se vrzmao oko američkog fotomodela Samante Gajmer i još jedne devojčice u usponu - Nastasje Kinski. Alison Arngrim, koja je pre 40 godina glumila kćerku Neli Olson u poznatoj seriji "Naša mala farma", objašnjava da iza tog kolektivnog skretanja pogleda sa onoga šta se dešava iza holivudskih kulisa stoji potreba da se izvuče što veći profit.


- Ko treba da podigne tužbu kad se desi seksualno zlostavljanje deteta? Roditelji, agenti ili menadžeri? Ne, oni ćute kako ne bi ugrozili snimanje i samim tim honorare - izjavila je tim povodom portparol organizacije Protest za zaštitu dece.


Kalifornija je još 1939. godine donela Koganov zakon, koji delimično štiti dečje honorare od gramzivih roditelja i menadžera, a guverner Džeri Braun je pre dve godine potpisao zabranu da holivudski podmladak snima sa glumcima sumnjive seksualne prošlosti. Pored Feldmana, za ovaj zakon se naročito angažovao i Tod Bridžes, koji je takođe bio zlostavljan dok je bio zvezda serijala.


- Bez preventive kao što je ova, Holivud bi i dalje bio nekontrolisana pozornica za buduće slučajeve pedofilije - smatra Bridžes. Hapšenje glumačkog agenta Martina Vajsa zbog napastvovanja više dečaka, kao i šefa kastinga Džejsona Džemsa Marfija krajem 2011. godine dobar su korak u tom pravcu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online