Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.11.2013.
14:05
R. Lukić - Vesti A

Dete muzike sanja Bregovića

Pozivi su počeli da stižu odmah posle nastupa, a Pandorina kutija otvorena je juče kada su mediji počeli da se javljaju sa svih strana. Zvali su me iz nekoliko novina, radio i TV stanica iz Bosne, Srbije i Nemačke. Juče sam dala nekoliko intervjua, sad ste došli vi, a u tri sata imam zakazan razgovor s jednom radio-stanicom iz Zenice (BiH) - bio je odgovor Tiane Kruškić (29) na pitanje kako se oseća, koje smo joj postavili odmah na peronu železničke stanice u Gifhornu, u kojoj se i nalazi "Kult Banhof" škola za muziku i teatar u kojoj je trenutno zaposlena i gde sa svojim bendom Sister Soul&the Blaksperts priprema nastupe.

Muzika joj je profesija: Tiana u učionici u muzičkoj školi

Veoma obradovana što su "Vesti" prve došle da je posete, rado nam je pokazala svoju učionicu na prvom spratu, a u školskom kafiću u prizemlju pokušala da nam opiše svoje shvatanje muzike i vrtlog popularnosti u koji je iznenada upala.


- Bina je za mene prostor gde lakše dišem, a da vam neko kao muzički genije Samu Haber posle izvođenja pesme ljubi noge, to je vrhunska potvrda da to što najradije radim nešto i vredi - puna vedrine kazuje živahna Tiana koja je za ljubav muzike, o klin obesila diplomu slavistike koju je studirala i magistrirala na prestižnom Univerzitetu u Getingenu.


Podsetimo, svojim promuklim glasom koji podseća na Dženis Džoplin, Boni Tajler i Pink istovremeno, Tiana je izazvala oduševljenje žirija jednog od najboljih šou programa ikada, koji već treću sezonu ide na nemačkim televizijama Pro 7 i SAT 1 pod nazivom "Glas Nemačke" ( Voice of Germandž ).

Zvezda i na ""Jutjubu"

- Juče posle podne imala sam na ju-tjubu 56.000 posetilaca, a sada dok razgovaramo već ih je 142. 561 - zadovoljno konstatuje Tiana.

Tajna ovog šou programa, koji ruši sve rekorde gledanosti u svetu (a potekao je iz Holandije) leži u tome da je žiri okrenut leđima i ocenjuje isključivo glas, ali ne i izgled i pojavu pevača. Jedan od članova žirija, internacionalna zvezda i poznati finski pevač Samu Haber, u opštoj euforiji pritrčao je i poljubio joj čizme!


- Jeste to izuzetan doživljaj. Još sam pod tim utiskom, ali sam svesna da pravi uspeh predstoji tek posle ozbiljnog rada - pokušava Tiana da kanališe događaje koji su je doveli u centar pažnje nemačkih i eks jugoslovenskih medija.


- Rado sarađujem s medijima, ali na internetu su se razvile i neprijatne diskusije. Svi me sada prisvajaju i pitaju se da li sam Srpkinja, Bosanka ili nešto treće, a ja sam jednostavno umetnik, muzičar koji pripada svim ljudima koji vole muziku. Sa nekih naših TV stanica pitaju da li bih nastupila i na njihovoj televiziji. Naravno, pevaću svima koji žele da me čuju, ali tek kasnije, kada istekne ugovor koji imam s nemačkom televizijom - kaže Tiana koja je, kako reče njena mama Janja, pre propevala nego progovorila.
 

"Vesti" su zanimljive: Tiana Kruškić

Tiana je u rodnom Doboju završila samo prvo polugodište prvog razreda, a onda je s tatom Jasminom, diplomiranim pravnikom sa položenim sudačkim ispitom i majkom Janjom, profesorom književnosti, početkom devedesetih pošla "u posetu baki i dedu u Braunšvajg".


- Oni su tako rekli, a iako sam bila mala, osećala sam da se nešto ružno događa. Oprostila sam se sa decom iz moje ulice, a Gabriela iz naše zgrade i ja čvrsto smo se zagrlile i dugo plakale. Kao da smo predosećale da se više nećemo videti. I stvarno, do danas se nismo ni videle, niti bilo šta znam o njoj - seća se sa uzdahom nova zvezda nemačkog muzičkog neba.
 

Finale u decembru

- Sledeća runda ovog takičenja je - "borba". Pevaju dueti, a i pesmu i duete određuje žiri. Nena, u čijem sam timu, ima 18 kandidata. Oko 40 odsto ih otpada. Nisu nam rekli, ali mislim da se ta runda emituje 7. novembra na "SAT 1" ili Pro 7". Treća runda je (šou-daun ), a iz četiri tima dalje ide šest do osam kndidata. Oni ulaze u četvrtu rundu, šou se emituje "uživo" a glasa i publika. Emitovaće se na pometa dva kanala oko 29. novembra. Finale je 20 .decembra, a publika i tada glasa - kaže Tiana, očekujući da joj podrška čitalaca "Vesti" neće izostati.

 

Poverenje

- Tiana je završila fakultet, odrasla je i pametna osoba pa supruga i ja podržavamo njenu odluku da pokuša da živi od muzike, koju iznad svega voli - kaže tata Jasmin, zaposlen u gradskoj upravi u Braunsvajgu koji, amaterski peva piše i komponuje još od studentskih dana.

Dok razgovaramo Tiana prelistava "Vesti" i "Ukrštenicu", a kada je stigla do srednjih strana, razgovor se vratio na "našu-muziku" i Bijelo dugme koje je i kao dete volela.
- Moj muzički idol bio je i ostao Goran Bregović. On peva, piše i komponuje, čak i za filmove. Moj san je da ga upoznam, a kada bih dobila šansu da s njim u muzici uradim bilo šta, značilo bi mi isto koliko i Haberov poljubac u čizmu - uspoređuje šarmantna mlada umetnica koja i sama peva piše i komponuje.
 

Iz porodičnog albuma: Sa manom Janjom i bakom Katom
 

Vreme našem razgovoru polako je isticalo. Tiani je preostalo još pola sata do poziva iz Zenice.


- Sa binom nemam problema, ali sada pred direktan razgovor s našim radijom, ipak me uhvatila neka trema. Stalno se plašim da ne ubacim neku nemačku reč- priznade na kraju Tiana koja se u potaji nada da bi možda mogla da je čuje i Gabriela iz njihove zgrade u Doboju.

Tiana sa svojim bendom Sister soul&the Blaksperts

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online