Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.08.2013.
16:11
Z. Marjanović - Vesti A

Frula se vratila među Srbe

Kada posetioci Sabora frulaša održanog u Prislonici kod Čačka slušaju takve majstore frule kakvi su Gradimir Stamenković Mrki iz Negotina, Nikola Teodorović iz Šapca, Ivan Mitrović iz Leskovca, Zoran Jevtić iz Čačka, Žarko Simeonović iz Guče, Slobodan Baralić i Miloš Tomić iz Gornjeg Milanovca, Stefan Dimitrijević i Miloš Planinčić iz Brusa, Filip Petrović i Nebojša Burić iz Novog Sada, Nikola Đokić iz Kragujevca, Darko Prelić iz Nove Varoši i Radivoje Pantelić iz Trstenika, onda zaborave na sve drugo, pa i na nepodnošljivu vrelinu i na već tradicionalnu lošu organizaciju manifestacije koja je, stiče se takav utisak, već odano prevazišla znanje, umeće i sposobnosti ljudi kojima je organizacija Sabora poverena.

Ovogodišnji pobednik: Nikola Đokić
 

Jednostavno, veliki je raskorak između svetskog kvaliteta zvuka frule koji se razleže prisloničkim poljem u toku održavanja manifestacije i organizacije okupljanja frulaša iz cele Srbije koja nikako da preskoči plot kojim je omeđen atar sela Prislonice. No i mali i veliki propusti organizacije nisu ništa u odnosu na umeće i virtuoznost frulaša koji su se nadmetali za titulu najboljeg, a koja je ove godine, po mišljenju stručnog žirija, zasluženo pripala Nikoli Đokiću iz Kragujevca.

Vojislav stigao iz Malmea

Sabor frulaša u Prislonici je prilika da se okupe najbolji frulaši iz Srbije i da se predstave majstori koji prave najbolje frule. Jedan od njih je i Vojislav Pajović, Čačanin koji već 41 godinu živi u Švedskoj, u Malmeu, ali do sada nije propustio nijedan prislonički Sabor frulaša.
- Frule pravim u Švedskoj od drveta šljive i bagrema koje ponesem iz Čačka. Naravno da mi nije do zarade, ali volim kada frulaši priđu mom malom štandu, probaju zvuk frule i kada znam da je moja frula u rukama pravih umetnika. Posebno me raduje kada deca sviraju, a jedan od njih je i sedmogodišnji Aleksandar Dimitrijević iz Brusa - kaže Pajović.

- Kada je žiri pročitao odluku bio sam presrećan jer je za nas frulaše pobeda u Prislonici isto što i priznanje Oskar za glumce. Jednom prilikom Bora Dugić je rekao da je sviranje na fruli zapravo šapat duše frulaša i ako je tako, onda je jasno da sam ovom prilikom bio najnadahnutiji. Proglašen sam za najboljeg među najboljim frulašima Srbije, ali mi je žao što na pobedničkom postolju ima mesta samo za jednog jer su o pobedniku odlučivale nijanse - kaže za "Vesti" pobednik Nikola Đokić u nadi da će se jednom i njegovo ime u narodu pominjati kao ime čuvenih frulaša Save Jeremića i Bore Dugića.

Pravi frule: Vojislav Pajović
 

Bora Dugić, neprikosnoveni kralj frule među frulašima i ovogodišnji domaćin Sabora frulaša, nije krio zadovoljstvo onim što je čuo od frulaša takmičara, među kojima su uglavnom bili mlađi frulaši.


- Sabor frulaša u Prislonici je organizovan sa ciljem da se frula kao instrument otrgne od zaborava. Na početku smo imali veliki problem da u Srbiji pronađemo dobre frulaše koje smo molili da dođu u Prislonicu i oni su mahom bili stari ljudi. Međutim, zahvaljujući baš ovom Saboru frula se vratila među Srbe, a posebno među mlade i to je najveća vrednost onoga što je rađeno proteklih 26 godina -ističe Bora Dugić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online