Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.03.2013.
15:03
B92 A

Deset najboljih pesmama iz filmova

Još od pojave zvučnog filma svima je bilo jasno da se muzika i pokretne slike neraskidivo vežu u jednu celinu. Evo deset kultnih muzičkih klasika koje smo zavoleli uz filmove.

Pesma "Skyfall" još nije ušla u konkurenciju, ali će se ubrzo naći na ovoj listi, a ono što je zanimljivo je da smo ostali pošteđeni Selin Dion i njene pesme "Heart will go on" iz filma Titanik
 

Muzika je veoma važan sastojak svakog uspešnog filma. To je dodatno potvrđeno ovogodišnjom dodelom Oskara koja je, između ostalog, slavila muziku i mjuzikle. U tu čast, krajem februara legendarni muzički časopis „Rolling Stone“ sproveo je istraživanje među svojim čitaocima, pitajući ih koja je njihova omiljena pesma snimljena za neko filmsko ostvarenje. Evo kako su oni glasali.

1. Prince – "Purple Rain“

Neće baš svi hvaliti Prinsovo filmsko ostvarenje "Purple Rain“ iz 1984, ali za muziku iz filma većina ima samo reči hvale. Ova pesma ostala je kao jedan od najvećih klasika popularne muzike, a "Rolling Stone“ je još naziva i "Stairway to Heaven – osamdesetih“.

2. Paul McCartney & Wings – "Live and Let Die"

Pesme iz Bond serijala nisu uvek imale uspeha, ali nekoliko 007 hitova posebno se izdvojilo. Njih svakako predvodi Makartnijeva himna iz istoimenog filma „Živi i pusti druge da umru", koju je bilo teško izbeći tog leta 1973, a i mnogo godina kasnije.

3. Bruce Springsteen –"Streets of Philadelphia“

Film "Filadelfija“, prvi film koji je otvoreno govorio o HIV-u u Americi, došao je kao lek za karijera Brusa Springstina, koja nije bila na baš zavidnoj poziciji sredinom devedesetih. Film je doživeo veliki uspeh, baš kao i muzika iz filma predvođena jednom od najpoznatijih Springstinovih pesama.

4. Simple Minds – "Don't You Forget About Me“

Tada relativno nepoznati bendu Americi, Simple Minds imao je veliku sreću te 1985. godine. Za film „The Breakfast Club“ muziku je prvo trebalo da radi sastav The Fixx. Oni su odbili ponudu, baš kao i Brajan Feri i Bili Ajdol. Pesma "Don't You Forget About Me" došla je u ruke mladih Škotlanđana i donela im veliku popularnost.

5. Isaac Hayes – "Theme From Shaft“

Kada je Ajzak Hejs tokom sedamdesetih godina prošlog veka hteo muzičke cipele da zameni filmskim, naišao je na producenta Džoela Frimena. On je tada radio na pripremama za film "Shaft“ i ponudio je ulogu Hejsu uz jedan uslov – da napiše glavnu pesmu za film. Hejs je to, na svu sreću, ipak prihvatio.

6. Simon and Garfunkel – "Mrs. Robinson"

Tokom snimanja filma "Diplomac" reditelj Majk Nikolsa bio je opsednut muzikom ovog dvojca. Pozvao ih je da snime muziku za film, ali oni nisu imali vremena da kreiraju nešto novo, pa su mu poslali ovu pesmu. Zanimljivo je da je ona prvo bila napisana u čast Eleonor Ruzvelt.

7. The Bee Gees – "Stayin' Alive"

Kultna himna odjekivala je plesnim podijumima širom sveta, slaveći zaostavštinu sastava The Bee Gees i "Groznicu subotnje večeri“. Zanimljivo je da ova pesma u početku nije ni trebalo da se nađe u filmu, ali su sa uspehom numere "You Should Be Dancing“ producenti odlučili da snime ceo muzički album za film.

8. Judy Garland –"Over the Rainbow"

Još jedna pesma koja se u film uvukla „na mišiće“. Filmski studio smatrao je da je pesma previše duga i dosadna, i da samo usporava film. Na kraju su ipak popustili i dobili nezaboravni filmski klasik koji je proslavio Džudi Garland i film „Čarobnjak iz Oza“.

9. Eminem – "Lose Yourself"

Prva Oskarom nagrađena hip hop numera je pesma iz Eminemovog filmskog prvenca "Osam milja“. Iako nije predstavljala vrhunac filma, pesma je bila prvi Eminemov "hit broj 1“ u SAD. U isto vreme filmove su snimile Britni Spirs i Maraja Keri koje je Eminem bez problema ostavio daleko za sobom.

10. Bob Dylan - "Knockin' on Heaven's Door"

U veoma čudnom trenutku bila je karijera Boba Dilana početkom 1973. godine. Boreći se da ga ne otpišu kao muzičara zarobljenog u šezdesetima, prihvatio je manju ulogu u filmu "Pat Garrett and Billy the Kid“. Na snimanju u Meksiku osim uloge, kreirao je i nekoliko numera, među kojima i ovu kultnu pesmu. Dovoljno za večnost.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online