Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.02.2013.
20:58
Beta A

Nina Badrić pevala HDZ-u za 10.000 €

Pevačica Nina Badrić negirala je danas na suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivu Sanaderu za korupciju da je za nastupe u predizbornoj kampanji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) dobijala novac na ruke iz stranačkog "crnog fonda".

Nina Badrić sa HDZ-om samo poslovno
 

Badrić je kao svedok odbrane rekla da joj je 10.000 evra za deset nastupa u HDZ kampanji 2007. godine isplaćeno preko računa i potvrdila da nastupe nije dogovarala sa Sanaderom koji je bio na čelu HDZ-a. Ona je dodala da je dodatno dogovorila još dva samostalna nastupa u Karlovu i Biogradu na moru za koje je, na predlog optuženog bivšeg stranačkog blagajnika Mladena Barišića, pristala da fakture ispostavi na klub Hrvatski dragovoljac.

"Za mene je ovo bio poslovni angažman, ispostavila sam fakture i sve je bilo plaćeno", rekla je Badrić upitana kako to da je pristala na plaćanje preko kluba.

Badrić nije odgovorila na pitanje tužilaštva da li bi se izložila krivičnoj odgovornosti da je priznala da je novac dobijala na ruke, a ne preko računa, ali je dodala da u njenom računovodstvu postoje sve fakture. Rekla je i da je tužilaštvo nikad nije ispitalo o navodnom primanju honorara na ruke i rekla da ne zna koliko su za nastupe dobijale njene kolege, jer ti podaci spadaju u poslovnu tajnu.

Tužilaštvo, ali i optuženi Barišić, koji je priznao krivicu, tvrde da je više hrvatskih pevača plaćano iz "crnog fonda" HDZ u koji se slivao novac navodno izvučen iz državnih preduzeća i ministarstva preko marketinške agencije Fimi- medija po kojoj je i nazvana najveća korupcionaška afera u hrvatskoj politici.

Sud je odobrio svedočenje Nine Badrić i Miše Kovača, ali i Marka Perkovića Tompsona kome je navodno plaćeno više od pola miliona evra da u predizbornoj kampanji ne nastupa ni za jednu stranku.

Sanader i HDZ terete se da su zajedno s još devet fizičkih i pravnih lica iz državnih firmi i institucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko privatne marketinške agencije Fimi-medija. Oko četiri miliona evra navodno je završilo u "crnom fondu" HDZ-a a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.

Krivicu su u tom slučaju priznali računovođa HDZ-a Branka Pavošević, bivši blagajnik HDZ-a i šef carine Mladen Barišić, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, i vlasnica marketinške agencije Fimi-medija Nevenka Jurak.

Krivicu su na početku suđenja odbacili Sanader, HDZ i njihov bivši portparol Ratko Maček. Sanader tvrdi da su optužbe iskontruisane i da ga ostali optuženi terete kako bi dobili manje kazne.

Županijski sud u Zagrebu osudio je u novembru 2012. godine prvostepeno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online