Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.01.2013.
11:21 >> 11:46h
Vijesti, Beta A

Bugarski turbofolkeri dobili milionsku donaciju od EU

Bugarska produkcijska kuća "Pajner", sa sedištem u Dimitrovgradu, koja je poznata kao najveći tamošnji producent pop-folk muzike, dobila je velika sredstva iz Operativnog programa za konkuretnost Evropske unije. "Pajneru" su odobrena ukupna sredstva od 3,197 miliona bugarskih leva, od čega gotovo 2 miliona leva (1,025 miliona evra) čine sredstva Evropske unije.

Zvezde "Pajner mjuzika"
 

"Pajner" kontroverznim čini priroda onoga što u Bugarskoj zovu "čalga muzika", a što odgovara turbofolku. Čalga spaja orijentalne muzičke ritmove sa tekstovima koji se vrte oko seksualnih aluzija i novca. Poznato je da u ovoj muzici posebno uzivaju "mutri", bivši rvači koji su u velikoj meri preuzeli organizovani kriminal u Bugarskoj.

Uprkos oštrim kritikama intelektualaca, nije iznenađenje da je bugarski pop-folk veoma popularan, dok ga stranci doživljavaju kao "egzotičnu muziku". Zbog svega toga, odluku da se sredstva EU dodele upravo produkcijskoj kući "Pajner" štampa u Bugarskoj je okarakterisala kao skandaloznu.

Kako bi došao do sredstava, vlasnik "Pajnera" Mitko Dimitrov je tvrdio da je cilj njegovog projekta "podsticanje i jačanje konkurentnosti kompanije na domaćem tržištu uz pomoć moderizacije opreme", kao i "održiv ekonomski rast i očuvanje vodeće pozicije kompanije".

Portparolka komesara za regionalnu politiku Širin Viler potvrdila je za Euractiv.com da su bugarske vlasti odabrale Pajner za dodeljivanje pomoći od jednog miliona evra.

"Mi smo razmotrili uslove i finasijska sredstva šeme za dodelu pomoći koja je namenjena malim i srednjim preduzećima u kreativnim industrijama, i mi to podržavamo", rekla je ona.

Ona je ipak rekla da je izbor projekata odgovornost bugarskog Ministarstva ekonomije. Vilerova je takođe navela da je posle zabrinutosti u nekim krugovima, Evropska komisija 15. januara zatražila od bugarskih vlasti da ispitaju da li su poštovana sva pravila šeme o dodeli pomoći u slučaju Pajnera.
 

Muzička produkcija Pajner osnovana je 1993. godine, a u svom vlasništvu ima i nekoliko diskoteka širom zemlje kao i hotel dvorac "Bajke". Pre 10 godina Pajner je pokrenuo i svoj TV kanal Planeta, prvi satelistski kanal sa bugarskom muzikom, a 2007. godine i kanal Planeta folk koji se gleda i u Makedoniji i Albaniji. Prema informacijama sa sajta kompanije, za Pajner trenutno snima 54 pevača, uključujući i srpsku folk zvezdu Bobana Zdravkovića.

Poslušajte jednu bugarsku turbo-folk pesmu koja neodoljivo podseća na pesmu Seke Aleksić "Iskorisit moje mane". Ko je od koga ukrao pitanje je sad...

POVEZANE VESTI

Sreda 16.01.2013. 13:03
Е и та губава еу крчми паре на свакакве глупости...
Sreda 16.01.2013. 11:34
Имају веома лепе певачице,а музика им је као и наша,скоро да и нема разлике.Пријатно за уши,а понајвише за очи.
Četvrtak 17.01.2013. 09:02
Još gore od srpske folk scene, ako je to ikako moguće.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online