Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.10.2013.
15:03
b92.net A

Bugarski turbo-folk finansira Evropska unija

Bugarski turbo-folk pod imenom "čalga” je dospeo u centar pažnje posle odluke da se novcem iz EU fondova nagrade najbolji producenti ovog muzičkog stila.

Čuveni bugarski turbo folk izvođač: Azis
 

Subkulturnim fenomenom bugarskog turbo-folka bavio se čak i britanski BBC:

EU pripretila istragom, Bugar se povukao

Međutim kritičari su se pitali zašto je Pajner, koji drži 80-90% bugarskog muzičkog tržišta, nagrađen subvencijom za mala i srednja biznis preduzeća. Kostadinov naglašava da su iz EU fondova dobili novac potreban za tehnološkom usavršavanju njihovog TV ogranka Planeta HD. Od 1.6 miliona eura namenjenih za projekat, 60 posto je došlo iz fondova Evropske unije. Prateći dešavanja i reakcije u Bugarskoj, Evropska komisija je tražila da se sprovede istraga da li je odluka za subvencionisanje urađena po pravilima. Ali i pre nego što su vlasti objavile svoje zaključke, Pajner se povukao iz programa tvrdeći da ne može da čeka da se završe sve procedure pa će zbog toga kupiti svu neophodnu opremu sam.

“Čalga kombinuje moderne plesne ritmove sa Balkana sa ciganskom i muzikom Istoka. U pitanju je “kulturni fenomen” – veseo, zabavan ali i kontroverzan – koji se širi po Balkanu sa svojim lakim notama i silikonima na sve strane.”

Od svog začetka, početkom devedesetih, čalga je, kao i turbo-folk, slavila lako zarađen novac, sive poslove, agresivne muškarce i promiskuitetne žene. Iako je žanr evoluirao i menjao se kroz vreme, njegove eksplicitni tekstovi i spotovi nastavili su da idealizuju veštačku ženstvenost i potčinjavanje.

Pa kada se pročulo da će evropski fondovi subvencionisati Pajnerov medija plan za proširenje, to je skandalizovalo i podelilo celu zemlju. Kao vodeći producent i distributer čalge, vlasnik tri muzička kanala na kablovskoj televiziji Pajner, odnosno Mitko Dimitrov, je među najuspešnijim bugarskim biznismenima.

Njegova folk imperija uključuje ne samo pun arsenal superzvezda već i lanac noćnih klubova širom Bugarske.

"Ova muzika je lako dopadljiva i melodična", kaže Pajnerov portparol Ljubomir Kostadinov i dodaje: "To je kultura za mase."

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.10.2013. 18:03
Тако је када власт преузму масони,који са собом у друштво донесу декаденцију,пропагирају кич и шунд,затим све то ђубре намене морално посрнулом народу,у нади да ће од њега направити приглупе овчице.Наравно,све то у комбинацији са општим утицајем и на образовање,религију и слично.Али не могу пренебрегнути да око нас живи море конзумената таквог ђубрета за које сам искрено забринут,шатро мис'им...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online