Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 21.07.2012.
09:54
S. Đurić - Vesti A

Radoš Bajić: Pomiriću četnike i partizane!

Srpski glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić (58) 24. jula na Mokroj gori počinje snimanje nove serije "Ravna gora", za koju mnogi kažu da će promeniti Srbiju.

 Ova serija je od nacionalnog interesa : Radoš Bajić
 

- Dramska trilogija "1941-1945" i njen prvi deo, pod nazivom "Ravna gora", je najambicioznija igrana struktura koja je ikada snimljena na ovim prostorima. Istovremeno, to je i projekat od višestruke nacionalne važnosti, koji ima ogromnu društvenu odgovornost, a nastaje po ideji RTS-a i na predlog Aleksandra Tijanića.

Novac nije presudan


Ako nije tajna koliko košta snimanje serije?


- Kada BBC snima seriju ovakvih razmera i važnosti, svote utrošenog novca su milionske. Ali, kod nas biće mnogo skromnije, uklopljeno u budžet koji nam ova globalna, a posebno nacionalna kriza nameće.

 

Ipak, skromni budžet ne znači i skromne rezultate, jer na sreću, novac nikada nije bio presudan za elan, rad i napor koji moja porodica, saradnici i ja ulažemo i za kvalitet koji ostvarujemo. Kao i sve što je Kontrast studio do sada radio i ovu seriju ćemo realizovati na najbolji i najkvalitetniji mogući način.

Pre nekoliko godina, gospodin Tijanić mi je poverio tešku ulogu, da budem autor ovakvog jednog dela. Od tog momenta, tri i po godine trajao je proces - temeljno istraživanje, a zatim i veoma inspirativan, ali ujedno i mukotrpan rad na scenariju ove istorijske drame. Osim pojedinih dramskih tokova koji prate sudbinu imaginarnih likova i porodica, a koje oslikavaju situaciju u narodu, ostatak scenarija prati autentična istorijska dešavanja i protagoniste istih - kaže Bajić za "Vesti".


Da li je bilo političkih pritisaka kada ste objavili da ćete snimati ovu seriju?

- Ova serija nije hir i želja jednog pojedinca, već stvar od nacionalnog interesa i značaja. Samim tim, ovaj projekat može i mora da se realizuje isključivo uz podršku države. Pre nego što sam se upustio u sve ovo u svojstvu autora, razgovarao sam sa svim relevantnim pojedincima na društvenoj i političkoj sceni Srbije i od svih sam dobio verbalnu i moralnu podršku. Iza ove ideje su stali i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Međutim, bilo je pojedinaca i grupa koje su, i pre početka snimanja serije "Ravna gora", uložili protest zbog ponovnog otvaranja teme Drugog svetskog rata, osporavajući nam pravo da se bavimo time. Tim pre, ja osećam potrebu i odgovornost da pokušam da ovom serijom jednom za svagda izmirim posvađane strane i pokažem svima da je jedini pravi način, razumevanje, međusobno poštovanje, prihvatanje razlika i konačno pomirenje.


Na koji način ste radili istraživanje i ko vam je pomagao?
- Jasno je da sam kao osnov za pisanje scenarija morao da upotrebim relevantne istorijske izvore, originalnu dokumentaciju, knjige, spise, sve što je bilo dostupno. Moj rad na scenariju su podržavali i pomagali mi eksperti Instituta za savremenu istoriju, pružajući mi stručne savete i konsultacije. Konačni rezultat je priča o stradanju srpskog naroda u ratom zahvaćenoj Srbiji, zemlji koja i dan danas oseća posledice tog vremena.


Da li je Srbija posle 70 godina spremna da čuje istinu - ko je bio Draža, a ko Tito?
- Iako nas od tih događaja deli 70 godina, Srbija i dalje nije izvukla pouke iz te velike tragedije u kojoj je stradao čitav jedan narod. Ali, naš zadatak nije da bilo kome presuđujemo, stvaramo nove ideološke podele i iznova pišemo istoriju. Mi nemamo ambicije i nameru da jedne branimo, a druge kudimo i krivimo. Ovo neće biti ideološki pamflet, već priča o Srbima kao stradalničkom narodu i jezivom bratoubilačkom ratu.

Bez mene kao glumca


- Prvi ciklus "Ravna gora" bavi se događajima u proleće 1941. godine, napadom Nemačke i slomom Kraljevine Jugoslavije, pojavom oslobodilačkih pokreta, kao i tragičnim početkom bratoubilačkog rata.

 

U središtu "Ravne gore" je narod koji trpi posledice istorijskih događaja, čiji su protagonisti Slobodan Jovanović, Kralj Petar Drugi, pukovnik Dragoljub Mihajlović (Nebojša Glogovac), Josip Broz Tito (Dragan Bjelogrlić), Milan Nedić, Kosta Pećanac, Krcun, Ranković, Ivan Ribar i drugi.

 

Do decembra snimamo prvih 15 epizoda na Tari, Drini, Rudniku, u Šumadiji, Sremu, Kragujevcu, Beogradu, Zemunu i na području Đerdapa i Timočke Krajine. Angažovano je više od 200 glumaca, a ja se bar u ovih 15 epizoda neću pojavljivati kao glumac - kaže Bajić.

POVEZANE VESTI

Subota 21.07.2012. 10:38
Za pocetak ti i tvoja porodica vratite one silne pare koje ste uzeli od RTS-a (odnosno onih koji placaju pretplatu) za onu ponizavajucu seriju
Subota 21.07.2012. 18:35
Biću vrlo kratak, mi Srbi tada nismo bili dovoljno pametni, a o slozi da ne govorim. Napravili smo veliku grešku pre 70 godina. Zato komentari i pitanje za ili protiv ima samo jedan odgovor: NEMAMO VIŠE PRAVO NA GREŠKE! Udružimo se u slozi i srpskoj narodnoj odbrani. Vremena su teška i moramo shvatiti da ćemo opstati samo složni i zajedno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online