Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 09.03.2011.
16:11
Beta A

"Pitanje o Divjaku bilo namešteno"

Glumac i režiser Dragan Bjelogrlić uputio je danas javno izvinjenje zbog svoje izjave da mu je žao što na premijeri filma "Montevideo, Bog te video" nedavno u Sarajevu nije bio penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak.

Dragan Bjelogrlić sa kolegama
 

"Svima koji su se iz bilo kog razloga osetili povređenima zbog moje izjave, posebno porodicama nastradalih u ratu, javno se i iskreno izvinjavam, ukoliko to može da popravi štetu", rekao je Bjelogrlić na konferenciji za novinare.

"Smetnuo sam s uma da čovek osumnjičen za ratne zločine ne može biti izjednačen sa svakim drugim gledaocem, i pogrešio sam", rekao je režiser.

Bjelogrlić je rekao da mu je žao što je prilikom premijere "Montevidea" u Sarajevu "uopšte dao odgovor na tendenciozno i namešteno pitanje" jedne novinarke da li mu je žao što na premijeri nije bio Divjak, general kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine. 

"Na takvo pitanje je nemoguće dati normalan i ljudski odgovor, jer vas svaki odgovor stavlja u poziciju sudije. Odgovor 'Da, žao mi je', nažalost izjednačen je sa stavom da mi je žao što je uhapšen, odnosno da nije kriv", naglasio je Bjelogrlić.

On je naglasio da je svoje filmsko umeće uložio u "Montevideo" kako bi poručio svojim "sugrađanima i narodu da postoji neko ko ga voli i ceni, i ko ga ne tretira kao čergu Cigana, bandu ubica i ludake sa Balkana bez budućnosti".

Zabrinuti Dragan Bjelogrlić

"Svoj patriotizam ne mogu, ne želim i neću da dokazujem rečima. Ali pitam se može li jedna nepromišljena i trapava izjava da dovede u pitanje moju odanost svom narodu. Ako može, to bi bila nepravda", istakao je Bjelogrlić.

Na novinarsko pitanje da objasni svoje poznanstvo sa Divjakom, Bjelogrlić je rekao da se sa njim susreo prvi put na "Sarajevo film" festivalu 1998. godine, i potom tri-četiri puta, od čega poslednji put 2003. ponovo na istom festivalu.

Podrška kolega

 

Konferenciji za novinare u Medija centru prisustvovali su i Nikola Đuričko, Branimir Brstina, Vojin Ćetković, Nebojša Ilić i drugi glumci i članovi ekipe filma "Montevideo, Bog te video", kako bi podržali Bjelogrlića.

Da bi objasnio svoj odnos sa Divjakom, Bjelogrlić je podelio novinarima primerak svog intervjua u kom opisuje prvi međusobni susret na festivalu u Sarajevu, gde mu je Divjak prišao i rekao: "Znaš li ti ko sam ja? Ja sam ovaj grad branio od vas". "Drsko mu uzvratim: 'Od mene ga nisi branio!... Da si ga od mene branio, ne bi ga ni odbranio!", rekao je Bjelogrlić u intervjuu Nedeljnom telegrafu 2005. godine.

Upitan za izostanak Sergeja Trifunović, koji se posle premijere filma u Sarajevu pojavio noseći javno majicu sa Divjakovim likom, Bjelogrlić je rekao: "Nazvao je da kaže da neće doći danas da ne zloupotrebi moju konferenciju za štampu".

"Sergej nije nosio majicu na premijeri, bio je u džemperu. Šta je imao ispod ne znam. Nisam video kad se slikao u majici. Pitao sam ga, dao mi je odgovor koji je dao svima. Želim da mu verujem. Sve što je uradio naneo je štetu filmu, kao što sam je i ja naneo", rekao je Bjelogrlić.

Trifunović je rekao ranije da je majicu dobio posle prikazivanja filma i da nije znao čiji se lik nalazi na njoj. Upitan da prokomentariše otkazivanja prikazivanje "Montevidea" u Republici Srpskoj, Bjelogrlić je izrazio nadu da se neće desiti da ljudi u Republici Srpskoj ne vide "jedan od najvećih srpskih filmova".

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2011. 16:42
Veliko si govno pojeo. Moze da ga opere samo da novac od filma da porodicama pobijenih i da im podigne spomenik.
Sreda 09.03.2011. 17:20
Druze bjeli. Pricaj ti to tvome tati. Posle j ..... nema kajanja. BOJKOT!!!!
Sreda 09.03.2011. 19:03
Smetnu si sa uma da je ratni zlocinac?Kako te nije sramota necija deca su ubijena jer su sluzili domovini na pravdi Boga bili su vojnici JNA,a ovo smece ih je zrtvovalo,a ti se od sile i besa sprdas sa tim!Ti si za mene i bivsi covek i glumac!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online