Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 14.01.2011.
12:16
Vestionline A

Islamisti prete Onuru smrću

Poznati turski glumac Halit Ergenc našao se na meti islamskih ekstremista zbog uloge sultana Sulejmana Veličanstvenog u seriji „Veličanstveni vek“, koja se od početka nove godine prikazuje u Turskoj!

Onur Veličanstveni strahuje za svoj život
 

Ergenc, koji je na ovim prostorima poznatiji kao Onur iz serije „1001 noć“, nedavno je sa suprugom Berguzar Korel (Šeherezada), boravio u Srbiji na opšte oduševljenje brojnih fanova.


Islamski ekstremisti, nezadovoljni time kako je Sulejman Veličanstveni predstavljen u novoj seriji, organizovali su velike proteste ispred TV stanice koja je snimila seriju i jajima gađali plakate Halita Ergenca. Glumac je dobio i više pretnji smrću.

Protesti su održani već posle emitovanja prve epizode, a islamistima najviše smeta zbog ženske golotinje u haremu i sultana koji se opija. Producenti su primili čak 74.000 žalbi besnih gledalaca.


Demonstranti su tražili da se zaustavi emitovanje i snimanje serije, smatraju da čuveni vladar Osmanlijskog carstva nije verno prikazan. Protestima su se pridružili i članovi porodice poslednjeg turskog sultana Abdulhamida Drugog, koji je bio poznat i kao „crveni sultan“.

Osvojio Beograd i stigao do Beča

 

Sulejman Prvi Veličanstveni (27. april 1495. - 6. septembar 1566) došao je na vlast 1520. Pod njegovim vođstvom Osmanlijsko carstvo je dostiglo svoj vrhunac.

 

Osvojio je Beograd 1521. i pobedio mađarsku vojsku Ludviga Drugog u mohačkoj bici 1526. Ipak, nije uspeo da osvoji Beč uprkos opsadi i njegov pohod ka centralnoj Evropi je zaustavljen.

 

Bio je poznat kao dobar i pravedan vladar. Njegove zaostavštine na ovim prostorima su između ostalog Bajrakli džamija u Beogradu i Stari most u Mostaru.

„Ne razumem zbog čega je harem prikazan kao mesto gde su žene bile seksualne robinje. To je mesto u kome su živele majke i sestre sultana. Nas niko nije pitao za savet pre nego što je počelo snimanje. Sultan se sigurno nije samo opijao i sedeo u palati“, rekao je Abdulhamid Kajhan Osmanoglu, jedan od članova porodice.


Halit je sa velikim entuzijazmom sredinom prošle godine prihvatio ulogu zbog koje mu je sada život u opasnosti.


„Biće mi velika čast da glumim Sulejmana Veličanstvenog“, rekao je krajem prošle godine Halit, kada je dobio glavnu ulogu u seriji.


Serija „Veličanstveni vek“ snimala se u čuvenoj Topkapi palati u Istanbulu, koja je bila administrativni centar Osmanlijskog carstva skoro 400 godina.

Petak 14.01.2011. 12:22
Гдје је онај самозвани Турчин (бивши Србин), нека нам објасни демократске тековине ``домовине`` му?!
Petak 14.01.2011. 14:17
Lepo im je Sulejman Veličanstveni pokazao, da nije sve samo klečanje u džamiji već i opijanje u švaleracija. A naši glupi muslimani umislili da se veći muhamedanci od samog Muhameda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online