Petak 14.01.2011.
12:16
Vestionline

Islamisti prete Onuru smrću

Onur Veličanstveni strahuje za svoj život
 

Ergenc, koji je na ovim prostorima poznatiji kao Onur iz serije „1001 noć“, nedavno je sa suprugom Berguzar Korel (Šeherezada), boravio u Srbiji na opšte oduševljenje brojnih fanova.


Islamski ekstremisti, nezadovoljni time kako je Sulejman Veličanstveni predstavljen u novoj seriji, organizovali su velike proteste ispred TV stanice koja je snimila seriju i jajima gađali plakate Halita Ergenca. Glumac je dobio i više pretnji smrću.

Protesti su održani već posle emitovanja prve epizode, a islamistima najviše smeta zbog ženske golotinje u haremu i sultana koji se opija. Producenti su primili čak 74.000 žalbi besnih gledalaca.


Demonstranti su tražili da se zaustavi emitovanje i snimanje serije, smatraju da čuveni vladar Osmanlijskog carstva nije verno prikazan. Protestima su se pridružili i članovi porodice poslednjeg turskog sultana Abdulhamida Drugog, koji je bio poznat i kao „crveni sultan“.

Osvojio Beograd i stigao do Beča

 

Sulejman Prvi Veličanstveni (27. april 1495. - 6. septembar 1566) došao je na vlast 1520. Pod njegovim vođstvom Osmanlijsko carstvo je dostiglo svoj vrhunac.

 

Osvojio je Beograd 1521. i pobedio mađarsku vojsku Ludviga Drugog u mohačkoj bici 1526. Ipak, nije uspeo da osvoji Beč uprkos opsadi i njegov pohod ka centralnoj Evropi je zaustavljen.

 

Bio je poznat kao dobar i pravedan vladar. Njegove zaostavštine na ovim prostorima su između ostalog Bajrakli džamija u Beogradu i Stari most u Mostaru.

„Ne razumem zbog čega je harem prikazan kao mesto gde su žene bile seksualne robinje. To je mesto u kome su živele majke i sestre sultana. Nas niko nije pitao za savet pre nego što je počelo snimanje. Sultan se sigurno nije samo opijao i sedeo u palati“, rekao je Abdulhamid Kajhan Osmanoglu, jedan od članova porodice.


Halit je sa velikim entuzijazmom sredinom prošle godine prihvatio ulogu zbog koje mu je sada život u opasnosti.


„Biće mi velika čast da glumim Sulejmana Veličanstvenog“, rekao je krajem prošle godine Halit, kada je dobio glavnu ulogu u seriji.


Serija „Veličanstveni vek“ snimala se u čuvenoj Topkapi palati u Istanbulu, koja je bila administrativni centar Osmanlijskog carstva skoro 400 godina.

2024 © - Vesti online