Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 14.01.2011.
00:38
pressonline.com A

Bata uzeo od RTS-a 240.000 evra!

Mi, obični Srbi, plaćamo pretplatu RTS-u za 1.856. repriziranje “Boljeg života“, “Srećnih ljudi“ i ostalih 20, 30 godina starih serija - ne znamo šta se događa u svetu, nemamo mogućnosti da se informišemo o bilo čemu preko nacionalnog TV servisa, ali zato se neki od nas snalaze mnogo bolje - glumac Velimir Bata Živojinović na osnovu presude Privrednog suda naplatio je potraživanja firme "Front pejdž", koja je u stečajnom postupku, prema RTS-u u iznosu od 24 miliona dinara!

Kad pokazuje tri prsta, to nije 300.000 evra, nego - Srbija! A dovoljno je i 240.000 evra: Velimir Bata Živojinović
 

Legendarni Bata je naplatio 31. decembra prošle godine 24 miliona dinara od Radio-televizije Srbije po presudi Privrednog suda, a u RTS-u tvrde da je ovo obavljeno protivzakonito i da sudski postupak još nije završen.


Generalni sekretar RTS-a Stanislav Veljković objašnjava da je Bata Živojinović uzeo novac vezan za sudski spor koji je još 2001. preduzeće "Front pejdž" pokrenulo u tadašnjem Trgovinskom sudu protiv RTS-a.


Preuzeo dug

Naime, ova firma želela je da naplati potraživanja po Ugovoru o poslovnoj saradnji iz 1999. godine, kada je dogovoreno emitovanje 176 epizoda TV serije "Lus Marija". Pošto je RTS samo delimično isplatio naknadu za ovu seriju, tužbom su zatražena četiri miliona dinara sa pripadajućom zateznom kamatom. Kako tvrde u RTS-u, Živojinović je sa "Front pejdžom" dogovorio "preuzimanje duga", i na osnovu toga podigao novac iako je Javni servis imao pravo na žalbu.
 

Živojinović: Ne mogu ništa da kažem!

Bata Živojinović juče nije hteo da govori o pravnom postupku između njega i RTS-a.
- Ko vam je rekao da sam uzeo 24 miliona? Ako vam je neko rekao, što zovete mene? Ja ne mogu ništa da vam kažem! - rekao nam je Živojinović.
Na pitanje da li je tačno da mu je firma "Front pejdž" ustupila 24 miliona dinara potraživanja od RTS-a jer je, kako sumnjaju u RTS-u, pravi vlasnik njegov sin Miljko, on odgovara:
- Taj koji vam je to rekao je kreten i nitkov! Ne razumem šta priča ta budala!

- Spor je pravosnažno okončan pred Trgovinskim sudom 5. decembra 2006. u korist "Front pejdža". Zato je ukupno potraživanje tog preduzeća prema RTS-u (glavnica i kamata) 31. decembra 2010. iznosilo oko 24 miliona dinara. Ali, ono što je vrlo važno, "Front pejdž" je u blokadi već nekoliko godina i u postupku stečaja sa, prema našim saznanjima, ukupnim dugom prema poveriocima od blizu 30 miliona dinara. Zbog toga je, pokušavajući da zloupotrebi sud, to preduzeće ustupilo svoja potraživanja od RTS-a Velimiru Bati Živojinoviću, iako je to strogo zabranjeno Zakonom o platnom prometu - navodi Veljković. 

On dodaje da je Živojinović pokušao da naplati ustupljeno potraživanje prinudnim putem, dostavljanjem odgovarajućeg predloga za izvršenje Trgovinskom sudu još juna 2010. godine, ali je sud usvojio blagovremeno uloženu žalbu RTS-a, čime je sprečena prinudna naplata.


- To rešenje je potvrdio i Privredni apelacioni sud kao viša sudska instanca. Međutim, Živojinović je 24. decembra pokušao po istom osnovu ponovo da naplati ustupljeno potraživanje i ovoga puta je uspeo. Ali kako?! Tako što je drugi sudija Privrednog suda Vesna Vulević 30. decembra donela rešenje kojim usvaja predlog. RTS je odmah podneo žalbu i predlog za odlaganje izvršenja. Ali, sudija to nije razmatrao i prosledio je svoje rešenje Odeljenju za prinudnu naplatu NBS. Naknadno je zakazano ročište po predlogu za odlaganje izvršenja za 10. januar 2011, ali to ništa nije značilo jer je po njenom rešenju Živojinović već 31. decembra skinuo s našeg računa svih 24 miliona dinara - priča sekretar RTS-a.

Tužba protiv sudije

Veljković čak kaže da u RTS-u sumnjaju da je "Front pejdž" dugovanja ustupio Bati jer iza ove firme stoji njegov sin Miljko, za kojim je raspisana Interpolova poternica.


- Iako se to po podacima APR-a ne vidi, nezvanično saznajemo da iza te firme u stvari stoji Batin sin Miljko Živojinović, koji je u bekstvu od naših pravosudnih organa jer je optužen za umešanost u aferu „stečajne mafije" - kaže Veljković.

On najavljuje da će RTS u cilju zaštite svojih interesa pred nadležnim državnim organima protiv sudije Vulević preduzeti sve zakonom propisane mere. A zbog grube povrede pravila postupka, nedovoljne stručnosti postupajućeg sudije i učinjenih propusta, RTS je uputio pritužbu predsedniku Privrednog suda Zlatanu Dimitriću i javno postavio pitanja.


- Imajući u vidu da je "Front pejdž" godinama u blokadi i da duguje svojim poveriocima oko 30 miliona dinara, na nezakonit način je zloupotrebljen sud ustupanjem potraživanja Velimiru Živojinoviću iako Zakon o platnom prometu to zabranjuje. O tome je morala da brine sudija Vulević. Ni to nije učinila, opet grubo povredivši postupak - tvrdi Veljković.


Inače, prema dostupnim podacima, na sajtu Agencije za privredne registre vlasnici preduzeća za marketing i filmsku produkciju "Front pejdž" d.o.o. jesu Milan Vidojević i Petar Dušanović, od kojih nismo uspeli da dobijemo komentar na ove optužbe.

Pavlović: Pravno ništavno

Branko Pavlović, stručnjak za privredno pravo, objasnio je da zakon zabranjuje da preduzeće u stečaju ustupa svoja potraživanja bilo kome, ali da to može da učini firma u blokadi.

- Ne znam za konkretan slučaj, ali ako je firma u stečaju, to je pravno ništavan posao. Preduzeće u blokadi može da izvrši prenos potraživanja, ali to uvek otvara sumnju da li se to radi u cilju izigravanja poverioca. Dakle, ako je ustupanje potraživanja urađeno pre nego što je firma otišla u stečaj, treba da se proveri pravni osnov tog prenosa - rekao je Pavlović za "Pres".

POVEZANE VESTI

ŠOUBIZNIS Ženi se Džoni Dep
Petak 14.01.2011. 02:25
Nije on za Dzaba bio poslanik SPS-a.Tradicija valtera mora da se nastavi.Nek neki obican covek proba da naplati od neke firme u stecaju.Lopovska drzava koja je lopovluk nametnula narodu kao jedini nacin prezivljavanja u brlogu komunjarske zaostavstine.Bruka
Petak 14.01.2011. 01:41
Pošto je Bata uvek govorio da je pravi komunista , verujem da neće sačuvati te pare , nego ima da ih pokloni komunističkoj partiji Srbije. Šta vi mislite !?
Petak 14.01.2011. 01:09
Ако ништа бата је то заслужио од Србије коме све плаћате пензије ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online