Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.11.2011.
20:29
Mondo A

Rijaliti o životu muslimana u SAD

Prošla je čitava decenija od terorističkih napada 11. septembra na kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a mnogi Amerikanci i dalje ne znaju šta da misle o 2,75 miliona svojih sugrađana muslimana.

Glavna protagonistkinja u američkom rijalitiju o Muslimanima
 

Možda će im u tome pomoći novi rijaliti program "All-American Muslim" koji će od nedelje početi da se emituje na kablovskoj televiziji TLC.

Serija, koja prati pet arapsko-američkih porodica iz jednog predgrađa Detroita, otkriva da se njihovi životi zapravo bitno ne razlikuju od života ostatka Amerikanaca.

Gledaoci će se upoznati sa bračnim parom Amen čija je ćerka Šadija verena za Amerikanca irskog porekla koji je pristao da se preobrati u islam na zaprepašćenje svoje majke katolkinje.

Mladi i veoma pobožni bračni par Aude priprema se za rođenje svog prvog deteta, dok glamurozna plavuša Nina Bazi sablažnjava svoju tradicionalnu porodicu i širu zajednicu namerom da otvori vlastiti noćni klub.

Gledaoci će pratiti i svakodnevne aktivnosti Majka Džafara zamenika šerifa predgrađa Dirborna i njegove energične supruge Endžele koja se svakodnevno bori sa četvoro dece.

Tu je i Fuad Zaban koji ispunjava svoje verske obaveze s isto toliko žara i posvećenosti kao što trenira školski fudbalski tim za prvenstvo države Mičigen.

"Ovo mi deluje kao dobra prilika da se otklone neke od predrasuda s kojima se celog života suočavamo", kazala je u izjavi za AFP Šadija Amen, objašnjavajući zašto je pristala da učestvuje u emisiji.

"Nismo ovde da predstavljamo islam. Mi smo samo pet američkih porodica koje su slučajno muslimanske", dodala je ona.

Svih pet porodica živi u Dirbornu, industrijskom predgrađu od oko 100.000 stanovnika koji je više poznat po najvećoj džamiji u severnoj Americi nego po industriji automobila Ford.

Naime, tri četvrtine stanovnika Dirborna su arapskog porekla i svi su osetili dah sumnje nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

Sumnja i dalje provejava. Nedavno istraživanje pokazalo je da se gotovo svaki drugi Amerikanac oseća nelagodno kada vidi ženu pokrivenu zarom ili grupu muškaraca kako se klanja Alahu na aerodromu.

Gotovo 70 odsto ispitanika je reklo da retko ili nikada ne uspostavlja kontakt sa muslimanima, a 47 odsto smatra da se islamske vrednosti kose sa američkim.

Serija "All-American Muslim" sadrži osam epizoda, a u prvoj će gledaoci videti kako budući mladoženja Džef Mekdermot prelazi u islam pred budnim okom svoje buduće supruge Šadije obučene u majicu sa natpisom "Nisam terorista".

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2011. 22:33
Ja jedino mogu prelazak u drugu veru da razumem ako se želi sačuvati sopstveni i život porodice. Bar je to bio slučaj sa našim srbima koji su pod naletom ognja i mača prešli u islam. Tačno je da je demokratija veća u hrišćanskim zemljama. Srećan sam što živim u zemlji sa hriščanskom većinom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online