Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.03.2019.
14:43
J. Arsenović - Vesti A

Kad Handke recituje Tozovca

Čuveni austrijski i jedan od najboljih savremenih pisaca Peter Handke danas je svoje srpske domaćine iznenadio recitovanjem pesme "Ide Mile Lajkovačkom prugom" (pogledati video). Narodnjački hit zbog kojeg je svojevremeno njegov autor i pevač Predrag Tozovac morao da objašnjava da u pesmi nema ništa vulgarno ni bezobrazno, pisac "Moravske noći" pokušao je da izrecituje na srpskom. To mu nije išlo najbolje, često se ispomagao nemačkim i engleskim rečima, ali aplauz i oduševljenje prisutnih nisu izostali.

J. Arsenović
Peter Handke sa zahvalnicom

Handke je nesumnjjivo bio glavna zvezda drugog dana Međunarodne konferencije: "Mi i napredak umesto ratova i siromaštva" u Beogradu, posvećene 20 godina od agresije NATO na Srbiju. Bivši jugoslovenski šef diplomatije i jedan od organizatora konferencije Živadin Jovanović uručio je piscu  specijalnu zahvalnicu za sav trud i napor koji je uložio proteklih decenija u odbrani prava Srba da se čuje i njihova strana ratnih dešavanja 90-tih godina prošlog veka.

Danas je u govoru na Konferenciji, između ostalog, Handke poručio da je "Srbija zemlja prošlosti i budućnosti", i da je zahvalan što je mogao da upozna srpske manastire, literaturu, slikarstvo...

- Zahvalan sam što sam vas upoznao kao velike ljude. I, da, tu smatram i Novaka Đokovića - dodao je nekonvencionalni umetnik, uz digresiju da je u Minhenu pre neki dan gledao utakmicu Nemačka - Srbija, i da je nepravda što je rezultat nerešen. 

Kaže da je verovao u Evropu, ali da je razočaran kada je u Sloveniji i Hrvatskoj slušao i intelektualce kako se zalažu za podizanje zidova prema Srbiji, BiH, Makedoniji...

Govorio na Miloševićevoj sahrani

Peter Handke je posle eseja "Pravda za Srbiju", koji je napisao nakon što je za vreme rata boravio u Bosni i Hercegovini, navukao veliku omrazu i osporavanje Zapada. Hrabrost da govori kontra tadašnjeg klišea zapadnih medija i njihovih vlada, ekshomunicirala ga je iz globalne intelektualne književne zajednice. Neki smatraju da je stavljanjem na stranu Srba, sebe lišio i Nobelove nagrade, koja bi mu s obzirom na domete njegove književnosti, s pravom trebalo biti dodeljena.

Zbog govora na sahrani Slobodana Miloševića, ostao je bez uglednog književnog priznanja "Hajnrih Hajne", a on sam je u znak protesta vratio Bihnerovu nagradi i iščlanio se iz Katoličke crkve.

 

youtube.com/ Mihajlo Ristic
Predrag Živković Tozovac

Tekst pesme Ide Mile Lajkovačkom prugom

Ide Mile Lajkovačkom prugom,
Lajkovačkom prugom ide Mile.
Ide Mile sa još jednim drugom,
sa još jednim drugom ide Mile.

Suvo seno košeno,
tekla reka kroz selo.
A po reci riba plovi,
nema ko ni da lovi.

Ide Mile, gori mu cigara,
gori mu cigara, ide Mile.
Ja poznajem mojega drugara,
mojega drugara, ide Mile.

Nemoj Mile da ostavljaš druga,
da ostavljaš druga, nemoj Mile.
Dugačka je Lajkovačka pruga,
Lajkovačka pruga dugačka je.

Tozovac: U pesmi se našli

Legenda narodne muzike Predrag Živković Tozovac bio je zatečen kada smo mu saopštili da je pisac Peter Handke recitovao njegovu pesmu "Ide Mile Lajkovačkom prugom".

Pre svega, meni je drago da je taj dobri Austrijanac na jedan najlepši način pričao o duhu srpskog naroda, sa puno simpatija i uz prave reči. I ja mu se za to od sveg srca zahvaljujem. Pošto sam ja dobrodušan Srbin, a on dobrodušan Austrijanac mi smo se, eto, u pesmi našli - bile su prve reči koje je popularni Tozovac izgovorio povodom poštovanja koje mu je na posredan način iskazao jedan od najvećih pisaca današnjice.

Tozovac kaže da nije imao priliku da upozna Handkea. Kako je piščeva majka Slovenka, veruje da je i ona imala udela u tome da njen sin simpatiše srpsku narodnu pesmu.

Na pitanje Vesti-online šta je "pisac hteo da kaže" tim jednostavnim stihovima, kompozitor i tekstopisac primećuje da su ljudi od pera najčešće govorili da je pesma dvosmislena.

- Zašto Mile ide prugom pešice, a ne vozom? Ja bih odgovarao da mu je možda bilo drago da meri korake širinom železničkih pragova. To je, pre svega, pesma o prijateljstvu dva obična čoveka. Besmisleno je ići prugom pešice, ali ne i ako idete sa prijateljem. Zato se u pesmi i kaže: "Nemoj Mile da napuštaš druga, opasna je Lajkovačka pruga".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online