Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.12.2018.
09:54
blic.rs, Vestionline A

Srpske knjige stižu u najstariju rusku biblioteku

Udruženje "Adligat" potpisalo je u Ruskom domu protokol o saradnji sa Akademskom bibliotekom Moskovske duhovne akademije (MDA), najstarijom ruskom bibliotekom i dogovorilo prvu donaciju srpskih knjiga

V. Sekulić
Muzej knjiga i putovanja

Za tu priliku iz Rusije je došao direktor biblioteke, otac Dionisije Šlenov. Protokol je potpisan u prisustvu atašea za kulturu i prvog savetnika ambasade Ruske Federacije u Beogradu, Aleksandra Nikolajeviča Konanihina.

Biblioteka MDA osnovana je 1685. godine i u njoj se sa najvećom pažnjom čuva više od 350.000 publikacija, uključujući preko 10.000 primeraka starih i retkih knjiga i rukopisa, kao i najveća zbirka bogoslovske i crkveno-istorijske literature u Rusiji i Zajednici nezavisnih država.

U prestižnoj ruskoj biblioteci nalazi se bogat fond inostrane literature na čak 130 jezika, ali do sada u njoj nije bilo knjiga na srpskom jeziku. Zato je dogovoreno osnivanje zasebne zbirke srpske literature, čije formiranje je odmah započeto donacijama knjiga "Adligata", SANU i Vizantološkog instituta SANU.

Viktor Lazić, predsednik Udruženja "Adligat" za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju, obećao je donaciju od najmanje 2.000 srpskih knjiga, a njegov ruski kolega je takođe najavio donaciju važnih zbirki ruskih knjiga koje će uskoro biti poslate za Beograd.
Oca Dionisija naročito je oduševila Biblioteka Čehova u Legatu Petera Urbana, jedna od najznačajnijih zbirki knjiga o Čehovu na svetu, kao i knjiga koju je ruski car Nikolaj I poklonio Njegošu, a na kojoj se nalazi Njegoševa beleška o tom događaju. Sve one nalaze se u Muzeju srpske književnosti, otvorenom pri Udruženju "Adligat".

Iguman Dionisije Šlenov profesor je Moskovske duhovne akademije, šef grčko-latinske katedre, profesor starogrčkog jezika, istorije vizantijske bogoslovske književnosti, istorije vizantijske literature i grčke paleografije. Od 2010. godine vodi biblioteku Moskovske duhovne akademije i urednik je uglednog pravoslavnog časopisa "Bogoslovski vesnik". Autor je više od 100 publikacija. 

U Ruskom domu je ovom prilikom predstavljena njegova knjiga poezije "Sila carskog podviga" o stradanju carske porodice Romanov, a Šlenova je na razgovor povodom unapređenja srpsko-ruske saradnje na polju kulture primio i Miloš Janković, ugledni književnik i predsednik upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije.

Prošle nedelje "Adligat" je organizovao još jedan značajan događaj: izložbu alžirskih knjiga u Narodnom muzeju, upriličenu u saradnji sa Društvom prijatelja Alžira i pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. Ovaj događaj privukao je veliku pažnju alžirske javnosti. 

U Alžiru je u proteklih nedelju dana objavljeno više od dvadeset tekstova o izložbi, što je nezabeleženo medijsko prisustvo Srbije u ovoj zemlji još od Titovog vremena, tvrde iz "Adligata".

Izložba alžirskih knjiga organizovana je povodom promocije knjige "Srpsko vojničko groblje u Alžiru", zbornika radova uglednih istoričara, diplomata i novinara o Srpskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, koje se nalazi u mestu Deli Ibrahim, u gradu Alžiru, u kojem su sahranjena 324 srpska ratnika preminula u Alžiru tokom lečenja.

Ambasador Alžira u Republici Srbiji, Nj.E. Abdelhamid Šebšub uručio je ministru Zoranu Đorđeviću zhvalnicu za jačanje prijateljskih odnosa Srbije i Alžira, kao i poklon sliku koja predstavlja Alžir.

Najveća zemlja afričkog kontinenta i arapskog sveta, Alžir se prostire na više od 2,3 miliona kvadratnih kilometara (kao 27 Srbija) i broji 42 miliona ljudi. Srbija i Alžir imaju dugu istoriju prijateljstva o kojem svedoči i Zbirka Alžira u Adligatu, najveća i najznačajnija takva zbirka u jugoistočnoj Evropi, koja je nastala spojem privatne inicijative i ugašenih fondova državnih institucija koje su tokom više decenija sakupljale građu o nesvrstanim zemljama.

Zbirka koja se nalazi u Muzeju knjige i putovanja u okviru Adligata formirana je najvećim delom iz fondova Biblioteke Lazić (od 1882), Instituta za međunarodni radnički pokret i Legata profesora i diplomate Darka Tanaskovića. Udruženje "Adligat" sa ambasadom Alžira i Društvom prijatelja Alžira planira katalogizaciju i popisivanje zbirke, kao i njeno prezentovanje javnosti i digitalizaciju najvažnije građe u skoroj budućnosti.

U Narodnom muzeju je ovim povodom, prikazana i izložba fotografija Stevana Labudovića, zaslužnog građanina Narodne Demokratske Republike Alžir, kojom se obeležava godišnjica od smrti velika jugoslovenskog filma i fotografije.

- Zahvalni smo Društvu prijatelja Alžira, posebno Marko Jeliću, predsedniku i Draginji Vlk, generalnoj sekretarki društva, na velikom i požrtvovanom angažmanu. Zahvalni smo i ministru Đorđeviću i Bojani Borić Brešković, direktorki Narodnog muzeja koja je vrata najvažnijeg srpskog muzeja širom otvorila za sve nas - rekao je Viktor Lazić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online