Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 01.08.2010.
20:37 >> 22:39h
Srna A

Pronađene mošti Svetog Jovana Krstitelja

Na ostrvu Sveti Ivan kod Sozopola u Bugarskoj, nekadašnjoj Apoloniji, bugarski arheolozi pronašli su deo moštiju Svetog Jovana Krstitelja.

Kutija od peščara u kome su nađene mošti

Arheolozi su iskopali deo moštiju Jovana Krstitelja za koje se smatralo da su posle turskog osvajanja Carigrada nepovratno izgubljene, javljaju bugarski mediji.


Naime, na ostrvu Sveti Ivan u Crnom moru kod grada Sozopola, drevne Apolonije, 28. jula pronađen je mermerni relikvijar raskošne izrade.


Svoje otkriće arheolozi su upotpunili dva dana kasnije kada su samo metar od mesta pronalaska relikvijara naišli na kutiju malih dimenzija izrađenu od peščara.


Na njoj se nalazi natpis na grčkom alfabetu koji se prevodi kao: „Gospode, pomozi svom robu“, sa potpisom Tomas.

Arheolozi otvaraju kutiju


Profesor Kazimir Popkonstantinov ga smatra ključem zagoneteke jer je, kako tvrdi, to ime čoveka koji je iz Konstantinopolja preneo relikvijar, zajedno sa moštima onog koji je prorekao Hrista i koga na balkanskim prostorima zovu Sveti Jovan Preteča.


Sem toga, prema profesoru Popkonstantinovu, u Sozopolu je sve u znaku Svetog Jovana. Od ostrva na kome je svetinja pronađena, pa do katedralne crkve koja nosi njegovo ime i brojinih predstava tog sveca u hramovima Sozopola.


U Istorijskom muzeju Sozopola relikvijar je otvoren i u njemu je pronađen deo moštiju Jovan Krstitelja, javljaju bugarski mediji.


Očekuje se da će, uprkos zahtevu crkvenih vlasti, mošti Jovana Preteče biti izložene u Muzeju u Sozopolu.

Ostaci šake


Ovaj svetac rođen je pola godine pre Isusa Hrista. Svoje detinjstvo i ranu mladost Sveti Jovan je proveo u pobožnom domu svojih starih roditelja - Zaharija i Jelisavete. Sveti Jovan je završio svoj ovozemaljski život tako što mu je, na zahtev zle carice Irodijade, odsečena glava.


Jevanđelista Luka poželeo je da prenese telo Jovanovo iz Sevastije, gde je veliki prorok posečen, u Antiohiju. Ali, uspeo je samo da dobije i prenese jednu ruku koja se u Antiohiji čuvala do 10. veka, pa je posle preneta u Carigrad, odakle je i nestala u vreme Turaka.
 

Ponedeljak 02.08.2010. 03:54
ma to su vesti za budale ko veruje u hrista ne trebaju mu nikakvi dokazi svakih mesec dana citam da je nesto novo otkriveno sto se tice religije ja u boga verujem zato sto imam vere i ne trazim nikakve dokaze o tome
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online