Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.10.2018.
02:00
Vestionline A

Mićanović: Komad Biljane Srbljanović - krik moje generacije

Komad Biljane Srbljanović "Vrat od stakla" u režiji Jagoša Markovića biće premijerno izveden u petak, 5. oktobra, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a reditelj ističe da je u pitanju vrhunska drama koja je bavi odnosom pojedinca i države, pojedinca i istorije, ali je pre svega o ljudskoj duši.

www.mc.rs
Biljana Srbljanović

Marković je na današnjoj konferenciji za novinare objasnio da komad Biljane Srbljanović, koji je naručio JDP, na jednom nivou govori o važnim društvenim i istorijskim temama, ali i o bolu, revoluciji, veri, neveri, naglasivši da je pozorište prostor večnih tema koje imaju duboko ukorenjenje u sadašnjosti.

Radnja se odvija u krugu beogradske porodice, u kojoj, kako to često biva, pod jednim krovom žive tri generacije i svako nosi nasleđe svoje mladosti. 

- Baka je šezdesetosmaš, ćerke su iz devedesetih, a unuka je predstavnik ove današnje dece koja ne veruju u ono što smo mi verovali i u šta su verovali naši roditelji - pojasnio je Marković, dodavši da je slučajno izabran 5. oktobar za premijeru iako je taj datum inspirativan.

Posle 17 godina u pozorište se, ovim komadom, vraća Vesna Trivalić, koja je u vrlo emotivnom obraćanju novinarima, rekla da je nakon što je prihvatila poziv direktorke JDP-a Tamare Vučković Manojlović, počelo da se "dešava sve lepo zbog čega je upisala akademiju".

- Vratio mi se život, radost. Ovo je kao vrtić za odrasle, puno strasti i uživanja. Ovo je ispunjenje sna. Ne znam šta sam uradila, ali imam leđa u najfantastičnijem reditelju i glumcima - istakla je Trivalić.

Ona je pomenula da je replike Srbljanovićeve već izgovarala na televiziji, ali je tada "sidro bilo u rečima", dok je u predstavi "najveći deo između".

Jelisaveta Seka Sablić je u svom liku Bogdane prepoznala mnogo ličnog i očekuje da će se isto desiti i publici, jer je "Vrat od stakla" predstava koja nas se tiče. Dragan Mićanović je rekao da je u svakoj rečenici prepoznao krik svoje generacije, a Anita Mančić da svaki lik u komadu i "volite i osuđujete i mrzite", i da su sa Markovićem "nadgradili Biljaninu realnost".

Irfan Mensur je priznao da je "trebalo izdržati toliku količinu talenta", aludirajući na izuzetnu glumačku postavu, nazvavši reditelja Markovića cunamijem koji ih je "neprestano zapljuskivao orgomnim talasima".

"Vrat od stakla" je šesti komad Srbljanović koji se postavlja u JDP-u, a sedma predstava Jagoša Markovića u tom teatru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online