Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.09.2018.
08:15
A. V. A

Beograd međ' zvezdama!

U Beogradu je pre nekoliko dana otvoren 57. oktobarski salon, a poznata srpska glumica Marija Karan imala je čast da učestvuje u ceremoniji otvaranja. Njena organizacija "Balkan Projects" dobila je priliku da učestvuje na ovoj značajnoj kulturnoj manifestaciji. Umetnici ove organizacije predstaviće se kroz performans.

Lična arhiva
Puni entuzijazma: Marija sa saradnicima

- Oktobarski salon je lansirao Beograd među zvezde i on ponosno sija - rekla je Marija Karan na svečanom otvaranju.

Spajajući ljubav prema slikarstvu, kolekcionarski duh i želju da pomogne umetnicima u Srbiji i regionu, glumica koja poslednjih godina živi u Los Anđelesu osnovala je organizaciju "Balkan Projects", za šta ima podršku supruga, producenta Džoela Lubina. Cilj njene organizacije jeste da pomogne srpskoj umetničkoj sceni i poveže je sa svetom.

- Umetnost je deo kulture, ona je identitet jednog naroda, pečat vremena, često je deo istorije i tradicije. Bez nje bi moj i svačiji život bio siromašniji, ona je tu da oplemeni, da osveži i um i dušu - objašnjava Marija razloge zbog kojih je, pored glume, rešila da svoj život posveti i likovnoj umetnosti.

Performansi 13. oktobra

Balkan Projects je prošle godine predstavio izložbu u prostoru beogradskog Muzeja savremene umetnosti. Ovog puta u Beograd dolaze Ana Prvački, Dona Kukama i Aleks Bačinskog Dženkinsa, koji će 13. oktobra izvesti performanse u izložbenom prostoru Oktobarca.

Na "oktobarcu" će promovisati knjigu koja predstavlja umetnike koji su prošle godine izlagali svoje radove u srpskoj prestonici.

Ona je istakla da se na Balkanu krije ogroman umetnički potencijal, a da nedostaje umreženost sa svetom.

- Posle svega kroz šta je naš region prošao u poslednjih 30 godina, normalno je da smo na nivou na kome jesmo. Treba vremena da se nešto izgradi i postavi na noge. Iz tog razloga sam i odlučila da stvorim organizaciju Balkan Projects i pomognem lokalnoj sceni. Retko sam nailazila na dela naših umetnika u svetskim galerijama i muzejima. Verujem da naše vreme tek dolazi - objasnila je Karan za medije.

Za nju, učešće na Oktobarskom salonu predstavlja veliku čast.

- Balkan Projects je još na početku. Mladi smo, ali puni ideja i entuzijazma. To što smo deo Oktobarskog salona mnogo govori o nama jer to znači da smo shvaćeni na pravi način. Možemo da pomognemo našoj savremenoj likovnoj sceni. Godinama pratim svetsku umetničku scenu, i sama sam kolekcionar, tako da posedujem predznanje, ljubav i kontakte. Tako je došlo do toga da se zapitam gde smo mi u kontekstu svetske scene i kako ja tu mogu da doprinesem - objasnila je glumica.

Na okupu 72 umetnika

Oktobarski salon ove godine trajaće do 28. oktobra. Izložba će biti postavljena u pet prostora u užem centru Beograda i to u Kulturnom centru Beograda (Galerija Artget, Likovna galerija, Galerija Podroom), Muzeju grada Beograda, Galeriji Remont, U10 umetničkom prostoru, kao i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Kroz medije videa, skulpture, slikarstva, performansa itd, staviće se akcenat na raznoliku umetničku produkciju koja kakofoničnom strukturom izložbe premošćuje nacionalne, rasne, generacijske, rodne, klasne i druge kategorije. Okupiće 72 umetnika iz celog sveta. Ovogodišnji Oktobarac pratiće i bogat program - javna vođenja, tematska vođenja stručnjaka i profesionalaca iz oblasti kulture (istorije umetnosti, filma, arhitekture i drugo), radionice za decu i mlade, razgovori sa umetnicima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online