Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.07.2010.
04:13
Tanjug A

UNESCO odložio odluku o baštini na Kosmetu

Rasprava o predlogu odluke o stanju konzervacije srednjovekovnih spomenika kulture na Kosovu i Metohiji koji je podnela Srbija na 34. zasedanju Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, koji se održava u Braziliji, odložena je za naredno zasedanje tog tela, izjavio je ministar kulture Nebojša Bradić.

On je napomenuo da je jedna od tačaka Komiteta koji se bavi zaštitom svetske kulturne i prirodne baštitne trebalo da bude predlog odluke o stanju konzervacije naših srednjovekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji koji se nalaze na UNESCO listi svetske baštine i to one koja je u opasnosti.

Manastir Dečani


"Povodom ove tačke juče je vođena rasprava na Komitetu. U raspravi je učestovalo više zemalja članica Komiteta , među kojima su Ruska Federacija, Francuska, Švajcarska, Meksiko, Mali a učesće je uzela i Srbija koja se založila za donošenje odluke o stanju konzervacije srednjovekovnih spomenika na Kosovu, koju je podnela, a protiv politizacije ovog tela Ujedinjenih Nacija", rekao je Bradić.


Ministar kulture koji predvodi delegaciju Srbije na zasedanju koje traje do 3. avgusta, precizirao je da se na predlog Francuske i Švajcarske glasalo o odlaganju rasprave za sledecu sednicu Komiteta koja će biti održana naredne godine. Za odlaganje je, kako je rekao, glasalo 11 država, tri je bilo uzdržaano, a šest je glasalo za raspravu. Podršku Srbiji su dali Ruska Federacija, Kina, Brazil, Južnoafreička republika, Mali i Meksiko.

"Ono što je veoma važno je da Srbija kao stejt parti stoji i dalje u odluci koja će se raspravljati na sledećem zasedanju Komiteta", ocenio je Bradić.

On je napomenuo da bi tokom zasedanja u prestonici Brazila Komitet UNESCO trebalo da potvrdi preliminarnu listu kulturnih dobra koja će u narednom periodu biti nominovana za stavljanje na listu svetske bašetine. Među njima su i naši Caričin grad, manastir Manasija, grad Bač sa okolinom, Rajačke pivnice, i Smederevska tvrđava.


Ministar kulture Srbije je iskoristio priliku da tokom zasedanja Komiteta, kome prisustvuje više od 1200 delegata, u Braziliji otvori izložbu posvećenu spomenicima Srbije koji su upisani na UNESCO listu svetske kulturne baštine i predstavio publikaciju "Svetska

baština - Srbija" koja na reprezentativan način predstavlja te spomenike.

Predstavljanje naših kulturnih dobara sa UNESCO liste posebno je značajno u ovom trenutku jer se naša zemlja kandidovala za mesto člana Komiteta za svetsku baštinu za peri od 2011. do 2.015.godine, rekao je Bradić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online