Četvrtak 29.07.2010.
04:13
Tanjug

UNESCO odložio odluku o baštini na Kosmetu

On je napomenuo da je jedna od tačaka Komiteta koji se bavi zaštitom svetske kulturne i prirodne baštitne trebalo da bude predlog odluke o stanju konzervacije naših srednjovekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji koji se nalaze na UNESCO listi svetske baštine i to one koja je u opasnosti.

Manastir Dečani


"Povodom ove tačke juče je vođena rasprava na Komitetu. U raspravi je učestovalo više zemalja članica Komiteta , među kojima su Ruska Federacija, Francuska, Švajcarska, Meksiko, Mali a učesće je uzela i Srbija koja se založila za donošenje odluke o stanju konzervacije srednjovekovnih spomenika na Kosovu, koju je podnela, a protiv politizacije ovog tela Ujedinjenih Nacija", rekao je Bradić.


Ministar kulture koji predvodi delegaciju Srbije na zasedanju koje traje do 3. avgusta, precizirao je da se na predlog Francuske i Švajcarske glasalo o odlaganju rasprave za sledecu sednicu Komiteta koja će biti održana naredne godine. Za odlaganje je, kako je rekao, glasalo 11 država, tri je bilo uzdržaano, a šest je glasalo za raspravu. Podršku Srbiji su dali Ruska Federacija, Kina, Brazil, Južnoafreička republika, Mali i Meksiko.

"Ono što je veoma važno je da Srbija kao stejt parti stoji i dalje u odluci koja će se raspravljati na sledećem zasedanju Komiteta", ocenio je Bradić.

On je napomenuo da bi tokom zasedanja u prestonici Brazila Komitet UNESCO trebalo da potvrdi preliminarnu listu kulturnih dobra koja će u narednom periodu biti nominovana za stavljanje na listu svetske bašetine. Među njima su i naši Caričin grad, manastir Manasija, grad Bač sa okolinom, Rajačke pivnice, i Smederevska tvrđava.


Ministar kulture Srbije je iskoristio priliku da tokom zasedanja Komiteta, kome prisustvuje više od 1200 delegata, u Braziliji otvori izložbu posvećenu spomenicima Srbije koji su upisani na UNESCO listu svetske kulturne baštine i predstavio publikaciju "Svetska

baština - Srbija" koja na reprezentativan način predstavlja te spomenike.

Predstavljanje naših kulturnih dobara sa UNESCO liste posebno je značajno u ovom trenutku jer se naša zemlja kandidovala za mesto člana Komiteta za svetsku baštinu za peri od 2011. do 2.015.godine, rekao je Bradić.

2024 © - Vesti online