Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.03.2018.
01:13
O. Đoković - Vesti A

Perom kroz vekove istorije

Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac promovisao nagrađenu knjigu "Golgota" posvećenu rano preminulom pesniku Milutinu Bojiću i "Golubicu kralja Petra Prvog"

O.Đoković
Neguju lepu reč: Džeri, Vlastimir, Branka i Ljubomir

Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac je diplomirani arhitekta, obavlja ulogu koordinatora srpske dopunske škole, svira klavir i komponuje, truba mu je još draža, vešto piše prozu i poeziju, i nikad mu nije problem da napuni salu sa svojim obožavateljima i prijateljima.

Mnogo ih je došlo u Kulturni centar Srbije da slušaju popularnog Vlastu i njegove goste: Branku Bogavac, dobila od Francuza priznanje Vitez umetnosti i književnosti, Ljubomira Mihajlovića, prevodio Nikolaja Velimirovića, a svako malo po žicama gitare prebirao je i slavujski glas puštao Slavoljub - Džeri Stević. Na pozivu je pisalo: promocija dve knjige.

O.Đoković

Citirao Njegoša

- Kad je vladika Njegoš tražio sve više topova od Rusa, oni ga upitali, da bi ga dozvali sebi: "Pa, dobro, vaše vladičanstvo, šta je tu starije i bolje da se država sačuva: pesme ili topovi?", a vladika odgovori: "Kad pesma probudi uspavano srce i razvije patriotsko osećanje, onda pesma grmi kao topovi, a kad imaš dovoljno topova i baterija i dobre nišandžije, onda topovi rade dobro svoj posao i pevaju" - tako je Vlasta ušao u opis soneta "Golgote".

Petrarka iz dijaspore

Vlasta je, kao i uvek, držao edukativni čas, prvenstveno iz etike, o moralnom kroz vekove, u šta su se lepo uklopile i njegove dve knjige.

"Sestre" u istom vozu

Poezija i proza su samo dve sestre koje se nalaze u istom vozu zvana književnost, jer u svakoj prozi ima poetike, a u svakoj poeziji mora da bude i nešto od proze za svakog čoveka, pa poezija iz nedostižnih vrhova siđe u narod - tako je počeo autor Stanisavljević.

- Počinjem sa knjigom "Golgota", posvetio sam je, u Prvom svetkom ratu, rano preminulom Milutinu Bojiću i njegovim pesmama bola i ponosa. Pisao sam u vidu sonetnog venca. Začetnik te forme, pre 600 godina, bio je Frančesko Petrarka, a kad te to jednom obuzme, postaje droga - kaže Vlasta.

Knjigu je trebalo štampati, pa je autor Vlasta objasnio da se požalio Mići Aleksiću, a ovaj mu je odgovorio:

- Valjda je moj deda Desimir, što leži na groblju Tije od 1918. godine, zaslužio da mu ja pomognem kao tvoj dobrotvor.

I, knjiga je štampana, U Srbiji je dobila nagradu Prsten kneza Lazara, a u ovoj večeri Mićina nagrada dobi gromki aplauz.

"Golubica kralja Petra Prvog" je Vlastina druga predstavljena knjiga, podseti Vlasta da svi imamo poneku pticu u ličnoj ljubavi, Bog nam ih je dao.

Na to su "banku" uzeli Branka i Ljubomir, mudro slatkorečivi, milina ih bila slušati.

O.Đoković

I Francuskinja na promociji

Ovo književno veče potvrdilo je da naši Parižani vole lepu reč. A vole i pričljivog Vlastu. U publici su se smestili otac Justin, predsednik Saveza Srba Francuske Romeo Milošević, dijasporski poslanik u Evropskom parlamentu Mića Aleksić, slikar Marko Stupar sa svojom Adnom, poetesa Dana Dodić, rojalisti Daliborka i Nenad Stojanović, predstavnici školskog centra "Jelena Anžujska", arhitekta Tomo Garevski, kolega mu i pisac-kozer Nikola Šuica, slikarka Jelena Gvozdenović, glumac Slobodan Slavković, veseljak Dragiša - Maks Maksović, fotograf Zoran Jeremić, penzionerka Vesna Žunić, aktivistkinja Dragana Jelić, verni prijatelj Srba Francuskinja Lena Harun.

Po završetku izrežirali su koktel druženje koje je sa pet kilograma sireva i mesnih proizvoda "podđonio" humanitarac Ilija Miki Vujović, bračni par Kozarinih veterana, Živka i Rade Mančić doneli kolače, stizale su i flaše vina, pa se ovo uspešno veče može opisati i kao kolektivno dijasporsko delo.

Posluženje i ćaskanje trajalo je predugo, pa je direktor KC Radoslav Pavlović sam počeo da skuplja stolice, što je bio znak da su gosti preterali.

A i kako ne bi kad je sa Vlastom uvek događaj za pamćenje.

Čestitka Justina

- Posebna mi je čast bila što mi je čestitao otac Justin i slušao me kao što ja njega slušam na liturgiji - rekao je autor Vlasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online