Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.01.2018.
01:00
Mila Milosavljević A

Mati Angelina miri Srbe i Albance

Poznata srpska književnica započela je, kaže, serijal knjiga koje će mališanima biti zanimljive, ali istovremeno im dotaći duše i uputiti ih da postanu dobri ljudi.

H. A. Đurović
Štivo i za decu: Ljiljana Habjanović Đurović

- Priče "Iva i lutka" i "Iva i anđeo" nastale su iz sećanja. Najemotivniji trenuci bili su kada sam dobila prve ilustracije. Gledala sam nacrtane scene iz svog detinjstva i likove majke i babe i bila sam istinski ganuta. Treća knjiga je "Sveta Petka". Ona je moja najdraža svetiteljka, prema njoj imam poseban odnos, pa je svako promišljanje o njenom životu ispunjeno strahopoštovanjem i ljubavlju - kaže sagovornica "Vesti".

Srećom, ističe, nema tremu dok radi.

- Pišem iz duše, i s radošću. Trema se javlja kada knjiga izađe iz štampe. Knjigu za decu o Svetoj Petki napisala sam 2010. na poziv Izdavačkog centra Ruske pravoslavne crkve i ona je prvi put objavljena na ruskom jeziku, sa blagoslovom patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila. Potom sam je 2012. objavila na srpskom, sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja, pod naslovom "Krst u pustinji". Pošto sam napisala dve priče o Ivi, shvatila sam da je tekst knjige "Krst u pustinji" prikladniji za odrasliju decu, a pretežak za mališane. Zato sam napisala potpuno novu priču o svetiteljki, prilagođenu dečjem uzrastu. Tako je nastala knjiga "Sveta Petka".
Ljiljana Habjanović Đurović nedavno je u Albaniji promovisala albansko izdanje romana "Zapis duše".

- Taj roman je priča o despotici Angelini Branković, arbanaškoj plemkinji i srpskoj svetiteljki. Objavljen je na srpskom 2007, preveden je i na makedonski, ruski i italijanski jezik i proteklih godina u inostranstvu je predstavljen na književnim večerima u Skoplju, Rimu, Firenci, Bariju, Moskvi i Sergijevom posadu. Književni susret u Skadru posle Svete liturgije uoči Velike Gospojine bio je drugačiji.

Molitva Anđelu čuvaru

Knjiga "Iva i anđeo" govori o Anđelu čuvaru.
- Ispričala sam jednu lepu i čudesnu priču. Iz nje će deca saznati da nikada nisu sama. Čak i kada im se čini da nikoga nema, uz svakoga od njih je njegov pratilac, pomoćnik i zaštitnik u ime Božje, njegov Anđeo čuvar. Ali, saznaće i kada se Anđeo čuvar raduje, a kada je tužan. Naučiće imena arhangela, i jednu divnu molitvu Anđelu čuvaru.

Nešto ranije u nedeljnom kulturnom podlistku lista "Gazeta Shljiptare",
koji izlazi u Tirani, objavljen je deo iz romana, ikona Mati Angeline i biografija i fotografija.

- Prevodilac knjige Artur Popović Popaj rekao je da nije imao prilike da vidi nešto lepše ili duže objavljeno u albanskim novinama vezano za jednog srpskog pisca. Na promociji je, između ostalih, govorio i sveštenik Albanske pravoslavne crkve u Skadru Aleksandar Petani. Odmereno i sa dubokim razumevanjem pohvalio je i knjigu i autora. Potom sam dala i intervju za albansku televiziju. Ta pažnja bila je vrlo mila mojim domaćinima Srbima i, usuđujem se da kažem, bili su nekako ponosni. Oni su ovu knjigu nazvali "knjigom-pomirnicom", a Pavlo Jakoja Brajović, predsednik Udruženja srpsko-crnogorske nacionalne manjine u Albaniji, rekao je da "ova knjiga govori u prilog zbližavanju dva naroda, ali i podseća da je ta bliskost postojala od davnina". Autorsko pravo za izdavanje knjige na albanskom jeziku prenela sam na Udruženje srpsko-crnogorske nacionalne manjine u Albaniji, a uprava Udruženja odlučila je da pokloni po jedan primerak knjige svim bibliotekama i crkvama u Albaniji.

Sačuvati dečju dušu

Kažete da ste shvatili, "kako se i kroz knjige manipuliše decom i kako im se proturaju lažne vrednosti kao prave". Kako se suprotstaviti tome?
- Bog je čoveku dao slobodnu volju za sve. Čovek sam bira da li će svome detetu da kupi krvoločnu video-igricu ili knjigu. Ali, čovek ne može da utiče na posledice svojih izbora. Nedavno mi je devojčica stara devet i po godina sa ponosom pokazala knjigu koju joj je kupila mama. Bila je to knjiga iz serijala o kupoholičarki! I to nije nimalo naivno. Ta devojčica se od malih nogu sprema da bude potrošač raznoraznih šarenih laža. Još gore su posledice koje na dečje duše ostavljaju morbidni i čak sektaški sadržaji upakovani u zabavno štivo. I ako neka od knjiga koje napišem promeni ljude i podstakne ih da se okrenu veri, ili da postanu bolji i da više vole bližnje, ako ih neka knjiga uputi u tajne života ili uteši, ja sam beskrajno zahvalna Bogu. Ljubav, odanost, prijateljstvo, dobrota, vera, vrednosti su univerzalne i večne. I trebalo bi da budu deo vaspitanja svakog čoveka.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online