Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.07.2017.
23:27
Tanjug A

Defile glumaca i reditelja fijakerima i vatromet za početak 46. "Sofesta"

Tradicionalnim defileom glumaca i reditelja u fijakerima i velikim vatrometom večeras je u Sopotu počeo 46. "Sofest", koji je ove godine posvećen kultnom filmu "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića, povodom 50 godina od premijere.

Tanjug
Otvaranje festivala: Ivona Jevtić

Otvarajući festival gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić primetila je da se na "Sofestu" prožima pozitivna energija filmskih stvaralaca i publike.

- Ovo je kompletan praznik kulture u Sopotu svojstven velikim filmskim festivalima. Cilj nam je bio da svih 11 manifestacija od značaja za grad Beograd budu bolje nego ikada i smatramo da smo u tome uspeli - rekla je Jevtić, dodavši da je Grad Beograd ove godine izdvojio milion dinara više nego prošle, kao i da je "Sofest" iz godine u godinu sve posećeniji i bogatiji.

Predsednik opštine Sopot i predsednik Odbora festivala Živorad Milosavljević rekao je da "Sofest" četiri i po decenije slavi velike stvaraoce i podstiče mlade kreatore sedme umetnosti da kroče u svet najboljih i slavih po kojima će se prepoznavati Srbija.

- Iz godine u godinu doprinosimo da kulturna mapa glavnog grada bude bogatija na radost hiljada Sopoćana i njihovih gostiju. Ove godine odajemo počast Aleksandru Petroviću i njegovim "Skupljačima perja" koji su pre 50 godina stigli među velikane svetske kinematografije. Verujemo da će se neko od učesnika i ovogodišnjeg festivala zaputiti istim putem - istakao je Milosavljević.

Tanjug
Glumci na festival i ove godine došli fijakerima

On je kazao da Sopotu i Beogradu predstoji da se postaraju za stvaranje još boljih uslova za smeštaj gostiju i dodao da će u tom cilju opština raditi na obnovi hotela na Kosmaju i uložiti sredstva za obezbeđivanje prostora i tehničkih uslova za prikazivanje filmova i održavanje pratećih programa.

- Ovogodišnji program bi mogao da pokaže kako bi trebalo da izgleda glavnina nacionalnog filmskog festivala i da inicira raspravu o ustanovljenju istog - rekao je Milosavljević.

Milosavljević, Jevtić i direktorka Centra za kulturu Sopota Suzana Anastasov Marković dočekivali su članove ekipa filmova koji se prikazuju u takmičarskom programu "Sofesta", koji su se do Centra za kulturu dovezli fijakerima pozdravljani od strane mnogobrojnih meštana.

Tanjug
Tihomir Stanić na otvaranju Sofesta

Glumac Tihomir Stanić, koji se pojavljuje u čak pet filmova iz takmičarskog programa, pročitao je deo iz govora Ive Andrića sa dodele Nobelove nagrade, dok je KUD "Kosmaj" iz Sopota izveo splet narodnih igara iz okoline Kosmaja u koreografiji Darka Todorovića.

Grupa "Ođila" je svoj nastup počela pesmom "Ðelem, Ðelem" koju u filmu "Skupljači perja" izvodi Olivera Katarina, a koja će i prisustvovati projekciji Petrovićevog ostvarenja na zatvaranju "Sofesta".

Tanjug
Nezaobilazni vatromet

Pre svečanog otvaranja u Centru za kulturu Sopota član Odbora "Sofesta" Aleksandar Avramović i predstavnik Jugoslovenske kinoteke Dragan Marinković otvorili su izložbu fotografija "50 godina Skupljača perja", ukazavši na značaj tog filma i zamolili za podršku za izdavanje monografije o stvaralštvu Aleksandra Petrovića. 

Pod sloganom "Skupljanje (ne)razvejanog perja" do 8. jula u Centru za kulturu Sopot biće prikazana 24 filma, od čega će 19 biti u konkurenciji za nagrade.

Tanjug
Junaci filma Zona Tamfirova: Milan Vasić i Brankica Sebastijanović

Program

Takmičarski program počeo je projekcijom filma "Zona Zamfirova drugi deo" u režiji Juga Radivojevića, a publika će narednih dana gledati i "Dnevnik mašinovođe", "Vetar", "Povratak", "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato", "Kozje uši", "Stado", "Igla ispod praga", "Ona je živa", "Slepi putnik na brodu ludaka", "Santa Maria della Salute", "Afterparti", "Naši očevi, majke i njihova deca", "Sporazum", "Jesen samuraja", "Biser Bojane", "Inkarnacija", "Vojna akademija: Novi početak" i "Rekvijem za gospođu J".

Stručni žiri u sastavu: reditelj i predsednik AFUN-a Mirko Beoković, glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović, odlučivaće o tome ko će poneti Gran pri za najbolju režiju, nagrade "Bata Živojinović" za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i priznanje za najbolji film.

Žiri publike takođe će odabrati najbolji film, a Odbor festivala doneo je odluku da ove godine uruči specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti Oliveri Katarini.

Van konkurencije biće prikazan film "Zemlja bogova" Gorana Paskaljevića.

U okviru pratećeg programa, 7. jula u 13 sati biće održana panel diskusija "Skupljači perja- međaš srpskog (jugoslovenskog) filma", a od 5. do 7. jula biće organizavane projekcije filmova za decu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online