Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
23:23
S. Đurić - Vesti A

Filmsko perje podno Kosmaja

Pod sloganom "Skupljanje (ne)razvejanog perja", ovogodišnji 46. filmski festival srpskog filma u Sopotu "Sofest", koji će biti održan od 4. do 8. jula, biće posvećen umetničkom delu velikana srpske i jugoslovenske kinematografije Aleksandra - Saše Petrovića.

Jugoslav Pantelić
Specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti: Olivera Katarina

Tokom Sofesta biće prikazana 24 ostvarenja, od čega će 19 biti u takmičarskom delu. Ovogodišnja smotra biće u znaku jubileja 50 godina od kultnog filma "Skupljači perja", pa otuda i inspiracija za ovogodišnji slogan.

Kako su na konferenciji za novinare u Skupštini grada najavili, Nataša Ilić, direktorka Centra beogradskih festivala, Milan Lazović, pomoćnik gradskog sekretara za kulturu, Živorad Avramović, predsednik Odbora Sofesta i predsednik Opštine Sopot i Aleksandar Avramović, član festivalskog odbora, Specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti biće uručeno Oliveri Katarini.

Legendarna glumica je u kultnom filmu Saše Petrovića ostvarila antologijsku ulogu pevačice Lenče. Kao najvažniji deo 46. Sofesta najavljen je panel posvećen Petroviću, pod naslovom "Skupljači perja-međaš srpskog (jugoslovenskog) filma". Tim povodom na adresu Odbora festivala stiglo je pismo sestre Aleksandra - Saše Petrovića, Radmile Petrović Čvorić, u kojem je napisala neobičan splet okolnosti vezanih za aktere "Skupljača perja", remek-dela naše kinematografije i njihove naslednike.

Saradnja sa Filmskim centrom

Pomoćnik sekretara za kulturu Grada Beograda Milan Lazović rekao je da ove godine Sofest sarađuje sa Filmskim centrom Srbije i Jugoslovenskom kinotekom, kao i da je Grad Beograd izdvojio 4,1 milion dinara, što je povećanje u odnosu na 3,5 miliona lane. Sofest će se završiti specijalnom projekcijom filma "Skupljači perja" koja će biti posle dodele nagrada, a biće održana i izložba posvećena ovom ostvarenju.

- Moja unuka Žilijet, rođena u Americi, prošle godine je diplomirala glumu na koledžu Midelberi (Vermont) i pre dve godine je provela jedan semestar u Londonu. Kada se vratila na koledž, priđe joj jedna studentkinja i pita je da igra u njenom filmu, na šta je Žilijet pristala. Devojka joj je rekla da je Srpkinja i da se zove Nika, a Žilijet da joj je majka Srpkinja, ali da ne govori srpski. Na to joj Nika ispriča da je ona iz Beograda i da joj je deda čuveni glumac koji je igrao u filmu Skupljači perja. Tada joj se Žilijet predstavila kao unuka Aleksandra Petrovića za koga je možda čula, jer je on napravio čuveni film "Skupljači perja". Odgovor je bio: "Pa to je isti film. U tom filmu je moj deda Bekim Fehmiju igrao glavnu ulogu - napisala je sestra Saše Petrovića.

I ove godine glumci će u Sopot doći u fijakerima, a umetnike će predvoditi naš čuveni reditelj Zdravko Šotra.

Takmičarski deo

U trci za nagrade ove godine je 19 filmova, a van konkurencije će biti prikazano ostvarenje Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova". O dobitnicima nagrada za najbolju režiju i najbolji film odlučivaće žiri kojim predsedavaju reditelj i predsednik AFUN-a Mirko Beoković, a članovi su glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović, a biće dodeljeno i priznanje "Bata Živojinović" za najbolju mušku i žensku ulogu. U takmičarskom delu nalaze se filmovi "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića, "Slepi putnik na brodu ludaka" Gorana Markovića, "Stado" Nikole Koja, "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato" Srđe Penezića, "Dnevnik mašinovođe" Miloša Miše Radovića", "Kozje uši" Marka Kostića, "Afterparti" Luke Bursaća, "Igla ispod praga" Ivana Marinovića, "Vetar" Tamare Drakulić.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online