Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.05.2016.
17:55
J. Arsenović - Vesti A

Valter nije umro, već otišao u legendu

Na filmu je poginuo 50 puta, ali ovog, 22. maja, i fizički nas je napustio veliki Bata Živojinović, jugoslovenska i srpska glumačka legenda.

A. Čukić
Otišao u legendu: Bata Živojinović ispisao je istoriju srpske kinematografije

Samo je on mogao s jednim metkom da obori neprijateljski avion, da pobije više od milion Nemaca, da legendarnom ulogom Valtera zavede najmnogoljudniju naciju na svetu, a odlaskom u politiku ne kompromituje status najomiljenijeg srpskog glumca.

Jedinstveni Velimir Bata Živojinović preminuo je posle teške bolesti u 83. godini. Umro je u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu, nakon što mu je zbog gangrene nedavno amputirana noga. Njegova porodica, kao i brojni poklonici, nadali su se da će i ovoga puta, nakon tri moždana udara, večiti borac nadživeti opaku bolest, ali je juče kao udarna vest na svim srpskim ali i medijima u regionu, osvanulo da je Bata preminuo u nedelju, u 22 časa i 45 minuta. U snu.

U karijeri dugoj šest decenija ostvario je blizu 350 najrazličitijih uloga. Bio je i harizmatični partizanski ilegalac u filmu "Valter brani Sarajevo", Šorga u "Kozari", smušeni verenik Vasa u "Diližansi snova", major Tirga u filmu "Most", satanin sluga u "Majstor i Margarita", četnički poručnik u "Povratak otpisanih", Makarije čudotvorac u "Čudo neviđeno", ali i umišljeni srpski ljubavnik u "Štefica Cvek u raljama života". Poslednju filmsku ulogu ostvario je u filmu "Led" iz 2012. godine, gde je glumio deda Životija.

U glumu je ušao slučajno, dok se kao klinac sa društvom muvao oko Akademskog društva "Branko Krsmanović". Tada ih, kako je ne bi ometali u radu, na audiciju pozvala Soja Jovanović i bili su primljeni. Posle je Bata rešio i da se školuje za glumu, pa se uputio na prijemni u Niš, gde ga je samo zahvaljujući tome što su imali isto ime i prezime, upravnik škole pristao da mimo roka, jer škola je već uveliko trajala, za ovog momka organizuje prijemni.

Saučešće Kineza

Među brojnim saučešćima iz Srbije i sveta izdvaja se i saučešće kineskog ambasadora u Beogradu Li Mančang.
"Duboko me je potresla vest o smrti Velimira Živojinovića, našeg Bate. Ovom prilikom želim da u ime kineskog naroda i u moje lično ime izrazim najdublje saučešće njegovoj porodici i srpskom narodu. Budite uvereni, da svaki građanin Kine koji je imao priliku da uživaju u njegovim filmovima, tuguje sa nama", naveo je kineski ambasador.

Bio je to prevodilac, dramaturg i dopisni dopisni član Engleske kraljevske akademije Velimir Živojinović Masuka. Svog imenjaka Masuka je jednog dana pozvao i pitao da li prima neku poštu na stranom jeziku. Kada mu je školarac potvrdio, ovaj intelektualac će budućem velikom glumcu, tada samo deranu nemirnog duha, reći:

- Onda vi meni, kolega, dajte ta pisma, a ja ću vama da vratim sir i meso koje mi je stiglo greškom iz vaše Koraćice!

Politički angažman

Bio je, kako je sam isticao u medijima, dobar prijatelj sa Josipom Brozom Titom, ali se malo zna da je član Komunističke partije bio samo jednu godinu - 1957, a da je iz članstva ispisan, nakon što tri puta nije došao na sastanak. Bata se politički aktivirao sa uvođenjem višestranačja, kada je postao član SPS od njegovog osnivanja 1990. godine. Bio je i narodni poslanik, a 2002. godine i kandidat za predsednika. Tada je doživeo šamar od čoveka kojeg je poštovao, Slobodana Miloševića, koji je iz Haga socijalistima poručio da na izborima podrže Šešelja. Samo na svoje ime, bez stranačke podrške Bata je tada osvojio oko 120.000 glasova.

Bata je rođen u ovom selu u Šumadiji 5. juna 1933. i ceo život je bio vezan za rodni kraj. U Koraćici je i napravio vikendicu i u poznim godinama provodio dosta vremena sa porodicom. Njegova ljubav sa suprugom Lulom jedna je od najdugovečnijih, u inače nestabilnim emotivnim glumačkim vodama.

Julijanu Dušanović Lulu Bata je upoznao negde '57-58. godine. Kako se ona prisećala tih dana, bio je mangup u crnoj majici, pun sebe. Javio bi joj se s vremena na vreme: "Mala, šta radiš, čime se baviš...?" Ona je priznala da se već u startu zaljubila, iako ju je "ispalio" na prvom dočeku Nove godine, na koji nije došao! U braku su dobili Miljka i Jelenu, a Bata je za života dočekao i šestoro unučadi.

Zanimljivo je da je u srednjoj glumačkoj školi sve do završne godine bio najlošiji u glumi, a da je tek u trećem pokušao uspeo da upiše Filmsku akademiju u Beogradu. Kolege su ga zvale i Bata Životinja, ali od milja, kao simbol snage i izdržljivosti.

Udarna vest od Đevđelije do Triglava

Svi elektronski mediji u regionu, od Đevđelije do Triglava, objavili su na udarnim stranicama portala vest o odlasku legende. Od balkanske Al džazire , ljubljanskog "Dela", zagrebačkih portala, makedonskog "Indipendenta", crnogorske televizije, banjalučkih "Nezavisnih novina", sarajevskog Klix.ba...
Uz obilje Batinih fotografija, mediji u regionu podsećaju da je veliki glumac na filmskom platnu debitovao 1955. u filmu 'Pesma sa Kumbare'.

- On se oslanja na svoj instinkt i zato u trenutku kad stane pred kameru postaje moćan. On je majstor krupnog plana. On je i gospodin i seljak i zlikovac i intelektualac, on se transformiše u beskraj. U tome mu nema premca u našem filmu. Bata može da se poredi samo sa svetskim glumcima kakav je, recimo, Džek Nikolson - govorila je Neda Arnerić, jedna od brojnih Batinih partnerki sa filma.

Ovaj dobitnik nagrade za životno delo "Slavica", dve pulske Zlatne arene , Beogradskog pobednika za životno delo i brojnih drugih priznanja u svojoj porodici imao je nadimak Kućo stara, a on je njima ostavio u amanet : "Gde god da odemo - pobedićemo". I tamo gde je sada, sigurno je među pobednicima.

Sin ne može na sahranu

- Neću u ovom trenutku ništa da govorim. Nije vreme da bilo šta pričam, umro mi je otac i otišla je jedna velika glumačka legenda. Sada je najbitnije da vidim kako ćemo sa majkom - kaže za "Vesti" Miljko Živojinović, sin poznatog glumca.
Miljko oca nije video godinama, jer u Srbiju nije mogao da se vrati zbog krivičnog gonjenja, iako je u međuvremenu ukinuta prvostepena presuda protiv njega. Zbog toga neće moći ni da prisustvuje sahrani oca.
- Neki ljudi mi ne dozvoljavaju da vidim oca. Mene ovde u Francuskoj drže 10 godina potpuno neopravdano, što se dokazalo i na sudu - izjavljivao je mlađi Živojinović proteklih dana za srpske medije.

B. Đ.

 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online