Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 06.05.2016.
08:51
E. V. A

Tihi odlazak žene lavljeg srca

Mnogi pevači ne kriju da ih je rastužila vest o smrti Jadranke Stojaković, koja je u 66 godini premunula u utorak u Domu za stare u Banjaluci. Ona je bolovala od postepenog odumiranja mišićnog tkiva, koji joj je ustanovljen nakon pada na bini pre četiri godine. Uz tugu i setu pevači kažu da je umrla žena anđeoskog glasa i lavljeg srca, a sudbina je htela da napusti ovaj svet svega desetak dana uoči premijere dokumentarnog filma "Jadranka" u režiji Branka Lazića.

M. Karović
Pevači tuguju i opraštaju se od Jadranke Stojaković

- Za Jadranku sam znao kao i svi koji su odrasli u Jugoslaviji, a meni se baš i nisu dopale patetične priče koje su rađene sa njom, pa sam odlučio da napravim drugačiji film o njoj - kaže Lazić, urednik dokumentarnog programa RT Republike Srpske u kojoj je radila i Jadranka.

Kada je upoznao ovu divnu ženu oduševili su ga hrabrost i optimizam.

- Kako je bolest napredovala, ja sam bio fasciniran s kakvim je mirom to prihvatala. Umela je da kaže:"Nema mesta za tugu, nasvirala sam se"- priseća se Lazić. Dokumentarac "Jadranka" premijerno će biti prikazan 13. maja u okviru deveto Beldoks festivala u Beogradu.

- Neizmerno mi je žao zbog Jacinog odlaska. Nas dvoje smo karijeru počeli zajedno, sarađivali smo sa Kemalom Montenom i družili se u Sarajevu. Kao i mnogi prijatelji pomagao sam joj i iskreno smo se nadali da će nekako pobediti bolest, ali na žalost nije - kaže Zdravko Čolić.

Njegov kolega Željko Joksimović posećivao je Jadranku za koju je pre tri meseca organizovao i koncert.

- Bila je hrabra žena bez obzira na tešku bolest koja je vezala za krevet. Nije mogla da hoda, čak ni dugo da sedi, ali nikada nije klonula duhom. Naprotiv, zračila je i bila puna optimizma. Sa kolegama sam organizovao koncerte da joj pomognemo i nabavimo sredstva koja su joj stalno bila potrebna. Ali, sve je to sada nevažno jer nje, na žalost, više nema. Sada je napokon pronašla svoj mir. Žao mi je što nismo uspeli da joj omogućimo kolica koja je pominjala i koja smo naručili, ali nije ih dočekala. Čuvaćemo uspomenu na nju i njen ogroman rad - rekao je Joksimović.

Koliko god je mogao Jadranki je pomagao i čuveni glumac Petar Božović, koji je igrao predstave za nju.

Pevaj sa anđelima

- Moja omiljena, najdraža Jadranka. Počivaj u miru i pevaj sa anđelima, blago njima za tvog vokal - rekla je Milica Todorović. Tugu ne krije ni Romana Panić.
- Bila je veliki borac. U očima joj se videla nestvarna borba za život, iako je bila prikovana za krevet. Trpela je užasne bolove i kada sam je poslednji put videla molila je Boga da joj pomogne. Imala je tešku sudbinu, ali valjda to ide uz velike umetnike - rekla je uz uzdah Romana.

- Svaka smrt je iznenadna. Sa jedne strane mogu da kažem da je Bog oslobodio muka našu Jacu, jer je njena bolest imala sve lošiju perspektivu. A, s druge strane kada umre neko koga volite ostaje vam samo tuga u srcu i duši. Draga naša Jaca ostaće nam u uspomeni i pesmama, tako je to kad neko ostavi veliki trag iza sebe - rekao je Božović za beogradske medije.

- Tvoj glas i tvoja dobra duša će nas uvek sećati na naše lepo i bezbrižno detinjstvo i odrastanje. Hvala ti Jadranka - poručio je Saša Lošić Loša iz Plavog orkestra.

Skromnost i blagost

- Zbogom Jaco, u horu anđela neka zvoni tvoj glas - napisao je Branko Đurić Đura na Fejsbuku. I Gabi Novak ne krije da joj je teško.
- Njena skromnost i njena blagost izvirali su iz nje. Danas mnoge pevačice pevaju njene pesme, ali ni jedan nema onu specijalnu emociju koju je imala Jadranka. Gledajući iz ovog našeg muzičkog kutka, izgubila sam nekoga vrlo sličnog Arsenu i teško mi to pada.
- Jadranka je bila specifična figura u našoj muzici lakih nota. Pre svega bila je vrlo talentovana, darovita pripadnica mog esnafa - rekao je Zafir Hadžimanov.



 

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.05.2016. 21:48
Одрасла сам у Југи и нормално знала за Јадранку јер је била међу најбољим извођачима. И њене пјесме су антологијске јер је била жена са анђеоским гласом. Сјећам се да ју је музика одвела и у земљу излазећег сунца....Јапан и да је тамо провела један дужи временски период јер је тамо пронашла и љубав! Након повратка пјевала је своје хитове и у новој обради на јапански.....Почивај Јадранка међу анђеле!!!
Nedelja 08.05.2016. 21:39
Опака и ријетка болест - амиотрофична латерална склероза /АЛС/ - болест моторног неурона, а не мултипла-склероза, како сте написали у информацији, однијела је још једну уважену и вољену од свих персону, као што је била предивна и јединствена Јадранка Стојаковић! Колеге су је поштовале, пјесме су јој пјеване и већ су легендарне, а њена каријера је могла трајати и дан-данас, да није опаке и најгоре болести на свјету . Почивај у миру, драга Јадранка , горе, на бољем мјесту гдје нема бола и хвала Ти на свим оним дивним и незаборавним хитовима !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online