Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.03.2016.
22:56
Vestionline A

Beograd se odužio velikom književniku: Otkriven spomenik Borislavu Pekiću

Spomenik književniku Borislavu Pekiću otkriven je na Cvetnom trgu u Beogradu. Otkivanju spomenika prisustvovala je Pekićeva supruga Ljiljana, ali i veliki broj poštovalaca slavnog pisca. Spomenik je otkrio premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da nas je veliki pisac naučio ljubavi prema svojoj zemlji, "voleći je mnogo više od onoga koliko je ona njega mučila".

Vučić je posebno zahvalio supruzi pisca Ljiljani Pekić na hrabrosti i istrajnosti, istakavši da je lično ponosan što prisustvuje otkrivanju spomenika, kao i da je to za njega velika čast.

Čast, jer, dodao je, poštuje Pekića i njegovo delo, a ponosan je, kako je naveo, jer je predsednik vlade u trenutku kada se Beograd bar malo odužio Pekiću za sve što je uradio za Srbiju, Beograd i kulturu.

Voleo Vračar

Pekićeva supruga Ljiljana rekla je da životni kredo kojeg se pisac držao bio je pre svega moral, a moralna odgovornost su bili njegov život i rad, što je značilo raditi za opšte dobro. Kako je kazala, Bora je voleo Vračar, u kojem je živeo i stvarao.

- Kada nas ne bude više bilo, ostaće njegov spomenik za uspomenu na velikog pisca i mislioca, kao i borca za demokratiju - istakla je Ljiljana.

Vučić je rekao da je Pekić Srbiju zadužio svojim impresivnim umetničkim opusom, bez kojeg bi i srpska i evropska kultura bile siromašnije.

- Ako kažem da danas ovaj grad i zemlja vraćaju dug jednom od svojih najvećih pisaca i jednom od sinova kojima su uzeli gotovo sve, bio bih u pravu, ali bih se istovremeno ogrešio o Pekića, onog koji nije mislio da mu je neko nešto dužan i koji se za demokratsku Srbiju borio baš kao da on njoj lično vraća neki svoj dug - rekao je Vučić.

Premijer je istakao da nam je to osećanje duga prema sopstvenoj zemlji i potrebu da dokažes da si je dostojan Pekić ostavio u amanet, baš kao i stalnu obavezu da ne mislimo da država nešto treba da uradi za nas, nego mi za nju.

- Čak i onda kad je država prema njemu bila nepravedna, a prema Bori svakako jeste bila, on je smatrao da je to jasan poziv da zemlju voliš toliko da si u stanju da je promenis. Za njega nije bila kriva Srbija, već bili i ostali mi, svako onaj ko nije spreman da za nju radi i da je menja - rekao je Vučić.

Ako postoji spomenik s namenom, onda je to spomenik Bori Pekiću, pred koji bi svako ko želi da se bavi politikom ili javnim poslom trebalo da stane i da kao mantru ponavlja Pekićeve stavove:

- Da politika nije u teškim rečima, niti u rečima uopšte, nego u mudrim rešenjima, da mitologija jeste duša svakog naroda, pa i našeg, ali da se od mitologije ne živi, da je naša obaveza da menjamo Srbiju, a ne propagandu, da granice menjamo i pomeramo mi, a da ne ostavljamo taj posao svojoj deci, da nismo rođeni sa očima na potiljku i da je prirodno da gledamo napred, a ne nazad - rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

KULTURA Magična lira
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online