Sreda 02.03.2016.
22:56
Vestionline

Beograd se odužio velikom književniku: Otkriven spomenik Borislavu Pekiću

Vučić je posebno zahvalio supruzi pisca Ljiljani Pekić na hrabrosti i istrajnosti, istakavši da je lično ponosan što prisustvuje otkrivanju spomenika, kao i da je to za njega velika čast.

Čast, jer, dodao je, poštuje Pekića i njegovo delo, a ponosan je, kako je naveo, jer je predsednik vlade u trenutku kada se Beograd bar malo odužio Pekiću za sve što je uradio za Srbiju, Beograd i kulturu.

Voleo Vračar

Pekićeva supruga Ljiljana rekla je da životni kredo kojeg se pisac držao bio je pre svega moral, a moralna odgovornost su bili njegov život i rad, što je značilo raditi za opšte dobro. Kako je kazala, Bora je voleo Vračar, u kojem je živeo i stvarao.

- Kada nas ne bude više bilo, ostaće njegov spomenik za uspomenu na velikog pisca i mislioca, kao i borca za demokratiju - istakla je Ljiljana.

Vučić je rekao da je Pekić Srbiju zadužio svojim impresivnim umetničkim opusom, bez kojeg bi i srpska i evropska kultura bile siromašnije.

- Ako kažem da danas ovaj grad i zemlja vraćaju dug jednom od svojih najvećih pisaca i jednom od sinova kojima su uzeli gotovo sve, bio bih u pravu, ali bih se istovremeno ogrešio o Pekića, onog koji nije mislio da mu je neko nešto dužan i koji se za demokratsku Srbiju borio baš kao da on njoj lično vraća neki svoj dug - rekao je Vučić.

Premijer je istakao da nam je to osećanje duga prema sopstvenoj zemlji i potrebu da dokažes da si je dostojan Pekić ostavio u amanet, baš kao i stalnu obavezu da ne mislimo da država nešto treba da uradi za nas, nego mi za nju.

- Čak i onda kad je država prema njemu bila nepravedna, a prema Bori svakako jeste bila, on je smatrao da je to jasan poziv da zemlju voliš toliko da si u stanju da je promenis. Za njega nije bila kriva Srbija, već bili i ostali mi, svako onaj ko nije spreman da za nju radi i da je menja - rekao je Vučić.

Ako postoji spomenik s namenom, onda je to spomenik Bori Pekiću, pred koji bi svako ko želi da se bavi politikom ili javnim poslom trebalo da stane i da kao mantru ponavlja Pekićeve stavove:

- Da politika nije u teškim rečima, niti u rečima uopšte, nego u mudrim rešenjima, da mitologija jeste duša svakog naroda, pa i našeg, ali da se od mitologije ne živi, da je naša obaveza da menjamo Srbiju, a ne propagandu, da granice menjamo i pomeramo mi, a da ne ostavljamo taj posao svojoj deci, da nismo rođeni sa očima na potiljku i da je prirodno da gledamo napred, a ne nazad - rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online