Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.12.2015.
15:22
Vestionline, Srna A

Kusturica: Hrišćani su pred istrebljenjem

Proslavljeni režiser Emir Kusturica rekao je da su hrišćani na ivici istrebljenja, a da su Srbi izloženi redovnim napadima i predstavljeni kao kriminalci, umesto kao žrtve, dok o genocidu nad njima niko ne govori.

Reuters/Đ.K.
Kusturica: Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji

Kusturica, koji sa svojim bendom "No smoking orkestar" gostuje u Jermeniji, rekao je u intervju za tamošnji list "Armenpress" da između Srbije i Jermenije postoji mnogo sličnosti, ali i jedna razlika.

- Postoji jedna velika razlika među nama: vi Jermeni ste ujedinjeni, poznati ste kao narod koji je preživio genocid i imate državu koja je kolektivni odgovor na sve ono što se desilo - ocenio je on.
 
Kusturica je dodao da Srbi imaju drugačiju istoriju i da su bili izloženi redovnim napadima, genocidu o kom niko ne govori.
 
- Ali, mi Srbi se nismo ujedinili i predstavljeni smo kao kriminalci, umesto kao žrtve - rekao je Kusturica.
 
On je podsetio da je u toku Drugog svetskog rata ubijeno 800.000 Srba, o čemu postoje i knjige i izveštaji, ali za Evropu to kao da se nije desilo.
 
- Oni koji znaju za tu činjenicu, ignorišu je - istakao je Kusturica.

Turci da ne brinu zbog genocida

Navodeći da voli da dođe u Jermeniju zbog načina života i zato što je tu sve nedvosmisleno, Kusturica je rekao da je, kada je bio u Turskoj, napadnut i da mu je rečeno da nije dobrodošao zbog njegovog stava u vezi sa Srbima.
 
- Odgovorio sam da oni i ne moraju da se brinu zbog genocida nad Srbima, pošto su i sami pobili milione Jermena tokom Prvog svetskog rata - dodao je slavni režiser.

Hrišćani pred istrebljenjem

Jermenski list podsetio je da je Emir Kusturica prihvatio pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005. godine.

Kusturica je rekao da je njegova porodica bila delimično preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje i dodao da niko u njegovoj porodici nije ispovedao islam i da on nije preobraćen, nego je samo kršten.
 
- Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto verujem u kulturu, verujem i u Boga. Verujem da se on javlja kroz kulturu - istakao je Kusturica.

Šta će tražiti od Deda Mraza

Na pitanje šta želi za Novu godinu, Kusturica je rekao da "ne bi tražio Koka Kolu od Deda Mraza", nego nešto natprirodno - da više nema rata u svetu.
 
- I poželeo bih da Deda Mraz nađe Maradoni novi posao - rekao je Kusturica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online