Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.10.2015.
22:15
Tanjug A

Sajam u znaku Branka Ćopića: Veliki pisac, humorista i šeret

Jubilarni, 60. Sajam knjiga u Beogradu danas (26. oktobar) je bio u znaku 100. godišnjice rođenja dečjeg pisca, humoriste, satiričara i pesnika Branka Ćopića (1915-1984) i tom prilikom održane su tribine o njegovom pisanju, literaturi, humoru i satiri.

Tanjug
Tekst potpisa

U Sali "Branko Ćopić" prvo je održana tribina "U Brankovoj kućici" na kojoj su se Ćopića prisetili dečji pesnici Raša Popov, Slobodan Stanišić i Ljubivoje Ršumović, a potom tribina "Brankova potkovica", na kojoj su o Ćopićevom humoru govorili pisci i humoristi Vladimir Andrić, Branko Stevanović, Pop Dušan Đurđev i Tode Nikoletić.

Popov, Stanišić i Ršumović prisetili su se kako su, radeći u Radio Beogradu, imali intervjue sa Ćopićem i sva trojica su se složili da je bio jedan od omiljenih pesnika i književnika, veliki humorista, šeret i da je hteo da izađe u susret mladima.

- Bio je napopularniji pisac u tadašnjoj Jugoslaviji - naglasio je Popov osvrnuvši se na neka od njegovih dela kao što su romani "Prolom" i "Gluvi barut", i komad "Odumiranje Međeda".

Ršumović je naglasio da je Ćopić bio "pesnik i književnik koga su svi voleli, čitali i ugledali se na njega".

- Ćopić je "kriv" što sam postao pesnik, a ne kardiolog - rekao je Ršumović okupljenim osnovnica iz više beogradskih osnovnih škola.

wikipedia.org/Stevan Kragujević
Branko Ćopić

- Bio je šeret, vedar, spreman da pomogne mladima, imao je široko srce za šalu i za radost, a takvi nesebični ljudi ponekad tragično završe - zaključio je Ršumović.

Brankova potkovica

Na tribini "Brankova potkovica" govorilo se o Ćopićevom humoru u književnosti za decu.

Pisac, scenarista i autor mnogih emisija za decu, kao što su "Laku noć deco", "Pustolov" Vladimir Andrić istakao je da je Mačak Toša njegov omiljeni junak u proteklih 60 godina, prisetivši se da je njegov prvi susret sa Ćopićem bio u Domu kulture u Obrenovcu, kada je ovaj pisac razgovarao sa decom i u jednom momentu iz usmenog prešao u čitanje, a da to niko nije primetio.

- Njegova književnost kao da je usmena i samo zabeležena - rekao je Andrić, naglasivši da je Ćopić imao "savršen stil koji u sebi ima unutrašnju snagu".

- Obeležavanje ovog jubileja je jako značajno i treba da budemo srećni što smo imali takvog pisca svetskog ranga - rekao je on, dodajući da je njegov humor bio izuzetan, poseban i da pored smeha sadrži i emocije, osećanja.

- Ima i sete kod njega u pisanju, jer uvek može da se oseti ta neka prolaznost - istakao je Andrić.

Jeretik golubijeg srca

Na tribini "Jeretik golubijeg srca" u sali "Ivo Andrić" profesor Svetozar Koljević, novinar Miloš Jevtić, profesor dr Jovan Delić i profesor Jovan Ljuštanović govorili su o humoru i lirskom kompleksu Ćopićevih dela.

Koljević je rekao da je on bio jedan od omiljenih dečijih pisaca, naglasivši da je Ćopićeva vera da ipak humorom mogu da se leče "svoje i tuđe rane" obeležila njegovo stvaralaštvo.

Jeftić se složio da je Ćopić bio omiljen kod dece jer kada je primljen u Srpsku akademiju nauka i umetnosti ispričao je da su mu akademici rekli da ga nisu oni izabrali za člana SANU već njihovi unuci.

Delić je rekao da se njegove knjige međusobno dopunjuju i da među njima postoji unutrašnja veza.

"Nema velike razlike između Ćopićeve literature za decu i odrasle", primetio je Delić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online