Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.05.2010.
18:49
Vestionline A

Izložba radova Radomira Damnjanovića

U "Galeriji ’73" otvorena je izložba radova našeg poznatog umetnika Radomira Damnjanovića Damnjana, koji već više decenija živi i stvara u Italiji. Izloženi radovi čine deo Vujičić kolekcije.

"Autoportret", Radomir Damnjanović

Izbor radova iz Damnjanovog opusa sačinjen je tako da hronološki obuhvati različite poetike i raznovrsne medije u kojima je ovaj umetnik stvarao tokom svog višedecenijskog bavljenja umetnošću.

Izložbu prati luksuzna dvojezična monografija "Damnjan", u izdanju Vujičić kolekcije, čiji su autori istoričar umetnosti Jerko Denegri i italijanski kritičar Tomaso Trini.

Radomir Damnjanović rođen je 1937. godine u Mostaru. Završio je studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. 1958. godine imao je svoju prvu samostalnu izložbu u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 20. maja.
 

Radomir Damnjanović Damnjan radi u različitim medijima, od slikarstva do performansa, fotografije i videa.

Damnjan je počeo da radi u okruženju beogradske umetničke klime početkom 60-ih da bi već sredinom iste decenije, u seriji “Krugova” i niza ostalih minimalističkih slika, stigao do originalne verzije apstrakcije “tvrdih ivica”.

Prema navodima Denegrija, u korpusu moderne srpske umetnosti izvršio je radikalni iskorak i obeležio krupni koncepcijski preobražaj od “pariskog” ka “američkom” tipu modernističkog slikarstva.

To je bio početak Damnjanovih raskida sa svojim visoko kotiranim statusom u kontekstu domaćeg posleratnog modernizma.

Učešćem na istorijskoj izložbi “Drangularijum” u Galeriji SKC-a u Beogradu 1971. godine, kao i nastupima narednih godina, ušao je u domen nove umetnosti 70-ih, u koju je uneo ne samo izuzetnu kreativnu energiju, nego i rizik odbacivanja svoje prethodne pozicije, dodao je Denegri.

Sve to u ime krajnje neizvesne sudbine umetnika koji, delujući u dva društvena, politička i kulturna sistema - jugoslovenskom do tada i italijanskom posle 1974. godine, svesno teži provociranju.

Damnjan se bavio istovremeno performansom, slikarstvom, videom, filmom i fotografijom, sve u cilju iskazivanja svog neuklopljivog umetničkog individualizma.

Ali, ni takva avantura nije ga zaustavila i smirila u njegovim umetničkim preobražajima.

Početkom 80-ih, u klimi postmodernističkog pluralizma, ušao je u područje prividnog povratka klasičnim tematskim oblastima, mrtvoj prirodi i portretima, ali direktnim slikanjem na sopstvenom licu crta lica drugih osoba.

Svim tim umetnikovim preobražajima još uvek nije bio kraj, nego tek nastavak kretanja i početak ulaska u krajnje nepregledno polje umetnosti na prelasku iz 20. u 21. vek.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online