Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.08.2015.
08:33
S. Đurić - Vesti A

Dosta je bilo zaglupljivanja

Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novi Sad nedavno je uputio javni apel da se uvede oporezivanje kiča i šunda u Srbiji. Za samo četiri dana njegovo pismo podržalo je oko 600 javnih ličnosti, naučnika, umetnika, novinara, profesora, poslanika, a akciji su se pridružili i obični građani, roditelji, penzioneri, radnici... Pozitivan odjek koji je apel doživeo ne samo u srpskim, već i u medijima u regionu, nameću potrebu da se nadležni državni organi, pre svega Ministarstvo kulture, uhvate u koštac sa ovim pitanjem.

www.mc.rs
Peticiju će poslati državnim institucijama: Bojan Panaotović

- Ja odavno govorim da se čaša prelila, ali sam do sada bio usamljen. Drugačije je kada apeluje neko ko je sociolog, a drugačije pak odjekne kada se oglasi direktor Kulturnog centra drugog grada Srbije. Medijska slika kod nas i generalno u Evropi je grozna, kontaminirana nasiljem, prostaklukom, vulgarnošću i kičem. Centralno mesto zauzimaju različite forme takozvanih rijaliti programa. Ako država uvodi posebne akcize na duvan i alkohol, imajući u vidu da je reč o proizvodima štetnim za zdravlje čoveka, onda ne bi trebalo da postoje prepreke za uvođenje sličnih nameta na proizvode koji zagađuju čovekov duh i njegovo mentalno zdravlje - kaže Panaotović i objašnjava da se apleom nije obratio samo akademicima i profesorima, već svim ljudima koji smatraju da je vreme da se neke stvari u Srbiji promene.

- Skupljamo potpise, a onda ćemo tu peticiju da uputimo, recimo, Vladi Srbije, Ministarstvu kulture, SANU, Vladi Vojvodine, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i ostalim nadležnim institucijama - rekao je Panaotović i dodao da je jadno društvo u kome su idoli starlete, poluprostitutke, kič pevači.

- Žalosno je što se na ovakav način dere koža narodu, koji još više tone u bedu. Na osnovu kog zakona i principa je data nacionalna frekvencija televiziji da zaglupljuje i zagađuje medijski prostor. Mora da postoji i da se poštuje zakon. Niko ne traži zabranu, ali ako već hoće da emituju takve sadržaje onda treba da plate, a taj novac da se usmeri u podršku mladim umetnicima, sportistima, naučnicima.

Protivnik cenzure

- Ja sam protivnik bilo kakve cenzure. Kreatori rijaliti programa ispipavaju puls publike i tačno znaju šta im je potrebno, pa ne verujem da ćemo se uskoro rešiti sličnih emisija. Apel može da stvori kontraefekat i da akteri rijaltija postanu žrtve. Treba samo povećati ponudu onog što valja i tako se suprotstaviti onome što ne valja. Mediji treba da se bave lepom umetnošću, da bude više dobrih koncerata, povratak rokenrolu. U tom slučaju gledalac može da bira da li će gledati starlete ili kulturne emisije - smatra psiholog Aleksandra Janković.

Priče o oporezivanju kiča i šunda nisu novina, slično se radilo i '80-ih godina.

- U bivšoj Jugoslaviji postojala komisija za šund, ali nije bila imuna na razne pritiske, pa tako mnoga dela koja su bila kič nisu i proglašena za to. Međutim, u to vreme imali smo bar kulturnu politiku zemlje i mnogo više pažnje se pridavalo uticaju muzike, filma, književne i likovne umetnosti na društvo, što sada nije slučaj. Jedini način da država odbrani svoje građane od neukusa jeste dodatno oporezivanje šunda i kiča, a to bi bio i dodatni izvor prihoda za pravu kulturu - rekao je svojevremeno Zvunimir Đukić Đule frontmen benda Vang Gog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online