Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 04.05.2010.
00:55 >> 11:09h
Tanjug A

Povelja češkom reditelju za "Oteto Kosovo"

Povelja Matice iseljenika Srbije "Rastko Petrović" uručena je češkom reditelju Vaclavu Dvoržaku za dokumentarni film "Oteto Kosovo" koji je svojim sadržajem i prikazivanjem autentičnih svedočanstava o pogromu i stradanju Srba na Kosovu i Metohiji izazvao burne reakcije ne samo u českoj javnosti, već i u čitavom svetu.

Indikativni snimak upotrebljen i u Dvoržakovom filmu

Povelju i Sabrana dela Dositelja Obradovića predao je češkom autoru, u ime Matice iseljenika, Radivoj Dabić, naglasivši da se ovo priznanje namenjeno stvaraocima koji su dali doprinos istorijskoj istini.


Dvoržakov film o Kosovu koji su najpre videli posetioci Interneta, a potom, uz cenzuru, i gledaoci česke državne televizije, prikazan je večeras posle svečanog uručenja nagrade u parohijskom domu hrama Svetog Save.


Prema rečima autora, ovaj film je imao za cilj da predstavi istinu o raspadu Jugoslavije, da posluži kao prilog istini o Kosovu i ispravi sramotu čeških političara koji su požurili da priznaju nezavisnost Kosova.


Nakon prikazivanja filma na češkoj državnoj televiziji, kako je rekao, stvorena je nova predstava o ovim događajima u češkom narodu i usledio je čitav niz aktivnosti i suprotstavljanja ovakvim političkim potezima.


Na godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova, podsetio je on, u Pragu se okupilo oko hiljadu duša da izraze svoje neslaganje sa međunarodnom politikom na Kosovu, a ovoj temi posvećena je posebna veb stranica sa ciljem da predstavi istinu o sudbini i pogromu srpskog naroda.


Dvoržakov dokumentarac u trajanju od 57 minuta prikazuje sled istorijskih događaja od Prvog svetskog rata, preko Titove Jugoslavije, koji su doveli do okolnosti u kojima je stvorena nezavisna država Albanaca u srpskoj pokrajini.


"Ovaj film je samo jedan isečak istine, a moglo bi da ih bude mnogo više kada bi ljudi imali više smelosti da, uz dozvolu okupacionih vlasti na Koosvu i Metohiji, obave svoj istraživački novinarski posao", rekao je profesor Srboljub Živanović.


Naglasivši značaj ovakvog filmskog stvaralaštva, Živanović je rekao da prikazivanje istine o centru srpske kulture u kome su nastali spomenici koje priznaje Unesko ukazuje i na još jednu istinu - da je uzaludno tražiti zaštitu od onih koji su na Kosovu smestili vojnu bazu za 70.000 ljudi.


Dvoržaku je uručeno večeras i internacionalno priznanje "Dostojevski" Sveslovenskog književnog društva, namenjeno autorima koji se zalažu za humanizam i bogoljublje.


Povelju "Dostojevski" uručio je književnik Predrag Bogdanović Ci, podsetivši da su isto priznanje dobili Solženjicin, Dobrica Ćosić i blaženopočivši patrijarh Pavle.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.05.2010. 19:30
e, siptari, vi ste isti kao i hrvati, jer ste veoma hrabar narod,ali ne zato sto se nikoga ne bojite vec zato sto se nicega ne stidite.
Nedelja 11.12.2011. 12:48
bravo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online