Utorak 04.05.2010.
00:55 >> 11:09h
Tanjug

Povelja češkom reditelju za "Oteto Kosovo"

Indikativni snimak upotrebljen i u Dvoržakovom filmu

Povelju i Sabrana dela Dositelja Obradovića predao je češkom autoru, u ime Matice iseljenika, Radivoj Dabić, naglasivši da se ovo priznanje namenjeno stvaraocima koji su dali doprinos istorijskoj istini.


Dvoržakov film o Kosovu koji su najpre videli posetioci Interneta, a potom, uz cenzuru, i gledaoci česke državne televizije, prikazan je večeras posle svečanog uručenja nagrade u parohijskom domu hrama Svetog Save.


Prema rečima autora, ovaj film je imao za cilj da predstavi istinu o raspadu Jugoslavije, da posluži kao prilog istini o Kosovu i ispravi sramotu čeških političara koji su požurili da priznaju nezavisnost Kosova.


Nakon prikazivanja filma na češkoj državnoj televiziji, kako je rekao, stvorena je nova predstava o ovim događajima u češkom narodu i usledio je čitav niz aktivnosti i suprotstavljanja ovakvim političkim potezima.


Na godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova, podsetio je on, u Pragu se okupilo oko hiljadu duša da izraze svoje neslaganje sa međunarodnom politikom na Kosovu, a ovoj temi posvećena je posebna veb stranica sa ciljem da predstavi istinu o sudbini i pogromu srpskog naroda.


Dvoržakov dokumentarac u trajanju od 57 minuta prikazuje sled istorijskih događaja od Prvog svetskog rata, preko Titove Jugoslavije, koji su doveli do okolnosti u kojima je stvorena nezavisna država Albanaca u srpskoj pokrajini.


"Ovaj film je samo jedan isečak istine, a moglo bi da ih bude mnogo više kada bi ljudi imali više smelosti da, uz dozvolu okupacionih vlasti na Koosvu i Metohiji, obave svoj istraživački novinarski posao", rekao je profesor Srboljub Živanović.


Naglasivši značaj ovakvog filmskog stvaralaštva, Živanović je rekao da prikazivanje istine o centru srpske kulture u kome su nastali spomenici koje priznaje Unesko ukazuje i na još jednu istinu - da je uzaludno tražiti zaštitu od onih koji su na Kosovu smestili vojnu bazu za 70.000 ljudi.


Dvoržaku je uručeno večeras i internacionalno priznanje "Dostojevski" Sveslovenskog književnog društva, namenjeno autorima koji se zalažu za humanizam i bogoljublje.


Povelju "Dostojevski" uručio je književnik Predrag Bogdanović Ci, podsetivši da su isto priznanje dobili Solženjicin, Dobrica Ćosić i blaženopočivši patrijarh Pavle.

2024 © - Vesti online