Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.05.2015.
22:30
A. Bošković - Vesti A

Srpska Karmen u Bukureštu

Naša mlada i uspešna operska pevačica, mecosopran, 33-godišnja Iva Mrvoš pevaće naredne sezone u Teatru an der Rot u Egenfeldenu, u Nemačkoj i Nacionalnom teatru u Bukureštu, gde ima naslovnu ulogu u operi "Karmen".

Vesti
Iva Mrvoš

Iva Mrvoš živi na relaciji Beč, Bukurešt, Beograd, a uskoro i Egenfelden. Nedavno je osvojila prvu nagradu na takmičenju Federiko Drugi u gradu Andria u Italiji, a ove sezone nestrpljivo očekuje ulogu Karmen.

- Karmen je veoma zahtevna uloga zbog toga što je prisutna gotovo sve vreme na sceni uz dosta kretanja i plesanja tako da je fizički jako naporna. S obzirom na to da je to najpoznatija i najizvođenija opera na svetu, izazov je napraviti taj lik da bude originalan - objašnjava Iva, inače rođena u Negotinu u kome je završila osnovnu i započela srednju muzičku školu, koja je potom gimnaziju završila u Beogradu .

Evorosong u Beogradu

Iva je na otvaranju druge polufinalne večeri Evrosonga 2008. godine u Beogradu zajedno sa baletanom Aleksandrom Josipovićem pevala kompoziciju koju je napisao Goran Bregović specijalno za to veče. Ovogodišnji Eurosong se odžava u Beču i pratiće ga sa velikim zadovoljstvom.

- Kao dete stalno sam pevala, verovala sam da ću biti pop-pevačica, a onda se igrom slučaja 1999. godine u našoj srednjoj muzičkoj školi otvorio smer solo pevanja i to je na neki način preokrenulo moj život, jer sam upoznala klasično pevanje - kaže Iva koja je kasnije u Beogradu završila Muzičku akademiju u klasi profesorke Radmile Smiljanjić.

Iz studentskih dana pamti svoje prvo radno iskustvo sa austrijskim dirigentom Leopoldom Hagerom uskočivši umesto bolesne operske pevačice u solo alt deonicu u oratorijumu "Kralj David" Artura Honegera.

Iva je nakon akademije u Norveškoj završila master studije na Univerzitetu za muziku i ples Stavanger i specijalističke studije kod profesorke Betine Smit. U Norveškoj je dobila i Šelovu nagradu koja se od 1983. godine dodeljuje najperspektivnijim mladim umetnicima Rogaland regije. Nagradu je dobila 2011. kao prva strankinja u istoriji te nagrade.

Do sada je pevala i na italijanskom, nemačkom, francuskom, engleskom, španskom, ruskom, norveškom, švedskom, danskom, holandskom, češkom.

- Od stare garde veoma volim Merilin Horn i Mariju Kalas, naravno. Ali, ako bih morala da se odlučim samo za jednu osobu, neka to bude Lučano Pavaroti. Jeste da je on muškarac i logično bi bilo da mi uzor bude neka žena, ali njegova lakoća pevanja i besprekorna tehnika su nešto što bih volela da i sama dostignem - kaže Iva.

Pored naslovne uloge u operi "Karmen" Iva će od naredne sezone nastupati i u Teatru an der Rot u Egenfeldenu u ulogama Madalene, Acučene i Flore u Verdijevoj "Trilogiji".

- Operska umetnost i klasično pevanje su danas u ekspanziji. Živimo u svetu brze razmene informacija koja omogućava pevačima iz svih krajeva sveta da budu prisutni svuda, što je lepo, ali sa druge strane čini profesiju još težom. Veoma je teško biti uspešan u ovoj profesiji. Morate uložiti ogroman trud i posvećenost, a potrebna je sreća da vas dovede na pravo mesto i u pravo vreme do pravih ljudi - objašnjava naša uspešna operska pevačica.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online