Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.05.2014.
01:33
S. Sudar - Vesti A

Slavna Karmen opet na sceni

Iako je pet godina odsustvovala sa scene, kada je na vrhuncu karijere odlučila da se posveti profesuri i roditeljstvu, mecosopran Milena Kitić ponovo je u žiži svetske operske javnosti. Naime, u Los Anđeles operi za 17. maj je zakazana premijera Masneove opere "Thais", njoj je poverena uloga Albine, a slavni tenor Plasido Domingo će prvi put u svojoj dugoj karijeri pevati baritonsku ulogu Atanela. Ova produkcija će biti snimljena i za HD bioskope.

Pred probu: Susret sa Domingom
 


- Radimo punom parom i radujemo se seriji zakazanih nastupa. Tim je fantastičan i pravo je uživanje raditi u takvoj atmosferi - kaže Milena, koja već 14 godina živi u Americi, gde je svojim čarobnim glasom osvojila i prestižni Metropoliten i Karnegi Hol.

Na opersku scenu se vratila prošle godine kao Suzuki u "Madam Baterflaj", ali ona smatra da je njen pravi povratak bio kao Karmen u Losanđeleskoj operi, jer se ona smatra njenom ličnom kartom, pošto ju je pevala oko 250 puta na scenama širom sveta i po njoj je najviše prepoznaju.

- Posle tog nastupa su mi baš Plasido Domingo i njegova supruga Marta rekli da nikad bolje nisam pevala, i to mi je dodatno dalo krila da je moja odluka da se vratim bila prava - kaže za "Vesti" Milena Kitić.

Raduje se seriji zakazanih nastupa: Milena Kitić

Tako je ubrzo usledila i ova ponuda za zajednički nastup, a Milenin kalendar za ovu godinu je zgusnut brojnim nastupima. Ipak, još ne prihvata ponude van Kalifornije iz istog razloga zbog kojeg se i povukla sa scene na neko vreme.


- Svima, a posebno mojim kolegama, potpuno je bilo čudno da posle Karmen u Metropoliten operi u Njujorku, i odličnih kritika, otkažem dva potpisana ugovora (uloge Laure u Ponkijelijevoj "Đokondi" i Helene Bezuhove u Prokofjevom "Ratu i miru"). Ali ja sam odlučila da se posvetim svom sinu koji je u to vreme polazio u školu i više nije bilo tako lako da putujem sa njim na nekoliko meseci - iskrena je srpska diva.


Naravno, i to je sve bilo izvodljivo, objašnjava Milena, jer u takvim uslovima deca pohađaju "home schooling" (kućno školovanje), ali posledica toga jeste da kasnije imaju problema sa okruženjem, odnosno nisu dovoljno socijalizovana pošto ne idu u školu sa svojim vršnjacima. Pošto nije želela da dete trpi zbog njenog posla okrenula se profesuri i počela da predaje na Čepman univerzitetu i po pozivu na Univerzitetu Južne Kalifornije kao i da daje master klas pri mnogim operskim institucijama.
 

Regrutuje operske pevače

Osnovala je i svoj operski studio koji broji 25 studenata, od kojih su mnogi osvojili nagrade na prestižnim takmičenjima, a neki su dobili angažmane na operskim scenama širom Amerike.
Zanimljivo je da sa koleginicom Dubravkom Zubović, koja takođe već godinama živi u Americi, radi i na letnjem programu OCAVA-in-Rome, koji regrutuje mlade operske pevače, do sada mahom iz Kalifornije, koji pohađaju tronedeljni kurs u Rimu.


Dug prema profesorki

Milena Kitić je u Srbiji poslednji put pevala 2000. godine na koncertu studenata profesorke Biserke Cvejić, koju smatra svojom drugom majkom.
- Žao mi je što nisam bila u mogućnosti da prisustvujem koncertu u čast njenog 90. rođendana krajem prošle godine. Ona je apsolutni fenomen, moja podrška i inspiracija. Obećala sam da joj dugujem jednu ili više celih predstava, možda baš "Karmen" ili "Don Karlosa" ili "Aidu", videćemo sa našom Operom u bliskoj budućnosti -kaže Milena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online