Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.03.2015.
23:44
mondo.rs A

Velika muzejska manifestacija u maju

Manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja biti održana od 9. do 18. maja tekuće godine i u njoj će uzeti učešće muzeji i srodne institucije na teritoriji čitave zemlje.

wikimedia.org/Petar Milošević
Manifestaciju "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" koordinira Narodni muzej u Beogradu

- Reč je o najvećem udruživanju domaćih muzeja do sada u jedinstvenoj akciji koja ima za cilj jačanje institucija zaštite i uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa publikom koja će u planiranim programima moći da uživa besplatno svih deset dana od 10 časova ujutru do 10 časova uveče - rekla je mr Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu predstavljajući manifestaciju koja se odigrava u maju mesecu kada svetska muzejska zajednica slavi Međunarodni dan muzeja i 11. Evropsku noć muzeja.

Manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ okuplja preko 50 muzeja na teritoriji zemlje i uživa punu podršku Pokrajinskog sekertarijata za kulturu i informisanja Vojvodine, kao i Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja i Muzejskog društva Srbije,piše na sajtu UNS-a.

Medijski partner manifestacije je Udruženje novinara Srbije, a tokom njenog desetodnevnog trajanja planirani su najrazličitiji programi.

- Ovog maja, upravo na dan kada počinje manifestacija 'Muzeji Srbije', deset dana od 10 do 10", obeležavaju se i Dan Evrope i sedam decenija od pobede nad fašizmom, pa će serija planiranih izložbi, predavanja, promocija i drugih programa započeti podsećanjem na ove važne datume - izjavila je mr Neda Knežević, direktor Muzeja istorije Jugoslavije kome je pripala čast da otvori prvu veliku zajedničku manifestaciju muzeja Srbije.

Heroji kulturne baštine

Prva manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" odvijaće se i u znaku teme "Heroji kulturne baštine", koja je iako neobavezujuća, inicirala jedan broj muzelaca da joj prilagode svoje programe.

- Ove godine se navršava jedan vek od velikog egzodusa 1915, kada je stradalo i stanovništvo Srbije, ali i kulturna baština naše zemlje. U nameri da podestimo na ove i slične događaje iz prošlosti smatrali smo da nam ovakva teme omogućava da publici ukažemo na to s čime se sve muzeji sreću u svom radu, ali i da osvetlimo hrabre, a često anonimne ljude koji su čuvali i spasavali kulturno blago Srbije - rekla je dr Mirjana Menković, direktor Etnografskog muzeja, naglasivši da će upravo muzej koji ona vodi u saradnji sa Muzejom iz Prištine i drugim relevantnim institucijama i pojedincima ponuditi više programa koji u fokusu imaju ovogodišnju temu manifestacije.

O manifestaciji i planiranim sadržajima govorili su i Slavko Spasić MA, direktor Prirodnjačkog muzeja, koji je najavio izložbu koja će posetiocima na nov način predstaviti velikog prijatelja srpskog  naroda Arčibalda Rajsa,  mr Ljiljana Miletić Abramović, direktor Muzeja primenjene umetnosti, koja je ukazala da je cilj manifestacije da istakne ulogu muzejskih institucija ne samo kao čuvara kulturne baštine nego i kao pulsirajućih središta raznolikih sadržaja, kao i dr Dušica Bojić, direktor Istorijskog muzeja Srbije, koja je posebno naglasila da je njenoj kući pripala čast da manifestaciju zatvori 18. maja na najlepši mogući način – otvaranjem velike izložbe o kraljici Nataliji Obrenović i dodelom nagrade "Mihailo Valtrović" Muzejskog društva Srbije.

Poziv za učešće na manifestaciji, koju koordinira Narodni muzej u Beogradu, je otvoren do 31. marta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online