Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.11.2014.
05:43
M. Stanimirović - Vesti A

Bez umetnosti narod postaje buljuk

"Sve počinje i sve dolazi iz Beograda. Beograd je veliki kulturni centar, a sve ostalo je periferija... Umetnost nastaje u teškim vremenima... Sarajevskim atentatom smo se ubili, ali i uzdigli. Na velika vrata smo ušli u istoriju, mada smo mi na Balkanu oduvek topovsko meso...", deo je misli banjalučkog glumca Branka Jankovića, koje je podelio sa čitaocima "Vesti".

Branko Janković
 

Posle gostovanja u Sarajevu i Brčkom sa predstavom "Četrnaesta" predstavili ste se i užičkoj publici?

- Ana Đorđević, autor, dramaturg i reditelj predstave, nas devetoro glumaca darivala je sa 67 uloga u predstavi koja ja obeležila stogodišnjicu Velikog rata, koji je po njegovom završetku promenio svet. Svi narodi koji su učestvovali u tom nesrećnom sukobu znaju kakvu su cenu platili. Ova i predstave sa sličnom tematikom jednostavno su nam potrebne da se ratovi na ovim prostorima ne dešavaju svakih 30-40 godina, da se društvo podigne na viši nivo, da ne budemo buljuk. Na ovom festivalu smo učestvovali i pre dve godine sa predstavom "Radnička hronika" i drago mi je što su našu predstavu uvrstili među najbolja ostvarenja sa bivših jugoslovenskih prostora.


Može li pozorište da menja svet?
- Pozorište treba da se bavi suptilnim stvarima u društvu, da iznosi prave činjenice, da glumci svojom igrom budu na visokom nivou i tada ćemo doprineti lepšem izgledu sveta i menjati ga.


Koliko su Srbija i Republika Srpska jedan kulturni prostor?
- Sve počinje i sve dolazi iz Beograda. Beograd je veliki kulturni centar, a sve ostalo je periferija.


Kakav je položaj glumca danas?
- Umetnost nastaje u teškim vremenima. Glumci se kale u periodima ekonomskih kriza i nemaštine, učestvuju u tom procesu koji će iznedriti još veću i čistiju ljubav prema umetnosti, pozorištu i filmu.


Kakvi su vam planovi?
- Pre mesec dana smo imali premijeru predstave "Mrešćenje šarana" i verujem da će i ta predstava imati zanimljiv pozorišni život. U Sarajevu ću za nekoliko dana nastaviti da glumim u seriji "Lud, zbunjen, normalan". U izgledu su neke uloge, ali o njima bih pričao kada se dese, tako je valjda najbolje.


Pucnji u Sarajevu još potresaju svet?
- Sarajevskim atentatom smo se ubili, ali i uzdigli. Na velika vrata smo ušli u istoriju, mada smo mi na Balkanu oduvek topovsko meso. To je bila nameštaljka u kojoj je prestolonaslednik Ferdinand morao da nastrada. Posledice tog događaja se još osećaju i o njima će se još dugo pričati.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.11.2014. 07:10
Narod postaje buljuk? Buljuk su umetnici, jer ih se nakotilo toliko uobrazenih po celom svetu, da su mi jaja od njih otekla, a ne shvataju da su samo deo ljudske bespolice, a ne deo ljudske egsitencije i ljudskog umnog razvoja. Isti je kurac i sa svim dosadasnjim i sadasnjim filozofima i pesnicima. Da su umetnici, filozofi i pesnici od neke vajde imali bismo bolju osnovnu situaciju i vise pravde. Ja tvrdim da su najgori filozofi, bili i ostali, Hegel i Marx, jer su svojim losim umovanjima imali najveceg uticaja na glupe mase ovog sveta; ubrajajuci u tu masu i kojekakve "vodje" i "intelektualce" koji su se Hegelom i Marxom odusevljavali. www.flyingjoymaker.com
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online